Ο όμιλος Παπαλέκα πωλεί το 55% που ελέγχει στη MHV

Ο όμιλος Παπαλέκα πωλεί το 55% που ελέγχει στη MHV

Αγοραστής θα είναι η Prodea Investments – Στα 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ντιλ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποεπένδυσή του από το «όχημα» που είχε δημιουργηθεί από κοινού με την Prodea Investments και την Invel στις αρχές του 2021, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας, προχωράει ο όμιλος Παπαλέκα.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Παπαλέκα, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, YODA Group, θα προβεί στην πώληση του 55% που ελέγχει σήμερα στη Mediterranean Hospitality Venture Plc. (MHV), σε μια συμφωνία της οποίας το ύψος υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Αγοραστής του ποσοστού θα είναι η Prodea Investments, η οποία με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 80%, από 25% που ελέγχει σήμερα.

Οταν συστάθηκε η σχετική εταιρεία, το ποσοστό της Prodea ανερχόταν σε 45%, εκείνο της YODA σε 45% και το υπόλοιπο 10% ανήκε στην Invel. Στις αρχές του 2022 υπήρξε διαφοροποίηση με την είσοδο της κυπριακής εταιρείας Ascetico, η οποία απέκτησε ποσοστό 12,5%, ενώ το ποσοστό της Prodea μειώθηκε σε 25% και της YODA του ομίλου Παπαλέκα σε 42,5%. Αντιθέτως, η Invel αύξησε το μερίδιό της σε 20%. Στη συνέχεια, η YODA εξαγόρασε το ποσοστό της Ascetico, φτάνοντας να ελέγχει το 55% που πωλεί σήμερα.

Η MHV διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων εκτιμώμενης εμπορικής αξίας που προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, μέγεθος που προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια μέσω της επενδυτικής ωρίμανσης μιας σειράς έργων, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού θερέτρου πολυτελείας Aphrodite Hills στην Πάφο αλλά και η ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στην Πάρο. Ειδικότερα, η MHV έχει αποκτήσει τη μονάδα Porto Paros στις Κολυμπήθρες της Πάρου. Εκεί δρομολογείται συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς), η οποία προβλέπει την εξαρχής ανακατασκευή του συγκροτήματος, την προσθήκη βιλών και εμπορικών χρήσεων και τη μετατροπή του σε έναν προορισμό πέντε αστέρων.

Η Prodea θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 80%, από 25% που ελέγχει σήμερα.

Σύμφωνα με πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Prodea, εκτός από το συγκρότημα Aphrodite Hills και το Porto Paros, στο χαρτοφυλάκιο της MHV περιλαμβάνονται επίσης τα συγκροτήματα The Land Mark Nicosia, Parklane, το ξενοδοχείο Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, παράλληλα με πάνω από 42.000 τ.μ. οικιστικών αναπτύξεων τουριστικού χαρακτήρα, αλλά και 17.000 τ.μ. γραφείων. Στην ίδια παρουσίαση επισημαίνεται ότι από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα νέων αναπτύξεων που έχει σε εξέλιξη η Prodea, ύψους 517 εκατ. ευρώ, το 35% αφορά κατοικίες και ξενοδοχεία, τομέας που αποτελεί πλέον τον δεύτερο σημαντικότερο έπειτα από εκείνον των κτιρίων γραφείων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κίνηση πώλησης του ποσοστού της YODA στην MHV δεν οφείλεται σε κάποια διαφορά με την Prodea ή τη μητρική της Invel, καθώς οι σχέσεις τους παραμένουν ιδιαίτερα καλές. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες τονίζουν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία κάποιου νέου επενδυτικού οχήματος στην αγορά ακινήτων.

Αντιθέτως, η έξοδος του Ελληνα επενδυτή ακινήτων από την MHV ήταν μια κίνηση που επιθυμούσε ο ίδιος για αρκετό καιρό προκειμένου να επικεντρωθεί σε άλλα projects. Παράλληλα, και η Prodea επιθυμούσε την πιο ενεργό εμπλοκή της στον τομέα της φιλοξενίας και ιδίως στα καταλύματα πολυτελείας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, υπήρξε από την αρχή κοινή στόχευση, κάτι που διευκόλυνε τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, η συμφωνία θα επισημοποιηθεί στις αρχές του 2024, καθώς εκκρεμεί η εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο η MHV εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Κύπρου, κίνηση που έγινε για λόγους θεσμικούς, καθώς κρίθηκε ότι η δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας εξυπηρετεί τα σχέδια του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT