Σε επιπλέον έργα έως 1,5 δισ. στοχεύει το 2024 η Intrakat

Σε επιπλέον έργα έως 1,5 δισ. στοχεύει το 2024 η Intrakat

Εμφαση στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων δίνει ο όμιλος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έργα και συμβάσεις συνολικού ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ στοχεύει να προσθέσει στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, έως το τέλος του 2024, η διοίκηση της Intrakat. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά τη διάρκεια του 25ου Invest in Greece Forum της Capital Link, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, στόχος είναι έως το τέλος του 2024 το συνολικό ανεκτέλεστο του ομίλου, μαζί με εκείνο της «Ακτωρ», να έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Υπολογίζοντας και τον κύκλο εργασιών του προσεχούς 12μήνου (ήδη διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως με ανοδική τάση), ο στόχος για την περαιτέρω αύξηση του ανεκτέλεστου είναι ενδεικτικός των φιλοδοξιών του ομίλου, καθώς είναι πιθανό να φέρει την Intrakat στην πρώτη θέση του κατασκευαστικού κλάδου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, στόχος είναι και ο διπλασιασμός του ανεκτέλεστου έργων στην αγορά της Ρουμανίας, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη συγκεκριμένη χώρα. «Μιλάμε με στρατηγικούς εταίρους για τις ΑΠΕ και ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία μαζί τους το επόμενο διάστημα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό θέμα, διότι θα μας ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξασφαλίσουμε κερδοφόρες δραστηριότητες για την επόμενη μέρα του κατασκευαστικού κλάδου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των έργων και το αντικείμενο της αγοράς θα είναι μειωμένο», τόνισε ο κ. Εξάρχου.

Οπως φαίνεται από τη στόχευση της Intrakat, μεγάλη είναι η έμφαση που δίνεται στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων. Για παράδειγμα, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου η εισηγμένη προβλέπεται να έχει υπογράψει νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν δύο ΣΔΙΤ κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και το νέο κτιριακό έργο ΣΔΙΤ που έχει εξασφαλίσει η Intrakat σε κοινοπραξία με την εταιρεία REDEX του ομίλου Κοπελούζου και συμμετοχή 50%-50%. Ο λόγος για την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπ. Υποδομών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο αφορά την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού κτιρίου γραφείου σε ιδιόκτητη έκταση του υπουργείου, επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων, κοντά στον σταθμό «Ρουφ» του προαστιακού.

Για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας, ο στόχος είναι μια τράπεζα με πάγια στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, συμμετέχει στους περισσότερους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη, διεκδικώντας νέα έργα συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι και η «Ακτωρ» διεκδικεί έργα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Οσα εξ αυτών αναλάβει, προφανώς θα προσμετρηθούν στο συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου Intrakat.

Στον τομέα των ΑΠΕ, που όπως αποκάλυψε ο κ. Εξάρχου ήταν και ο πρωταρχικός λόγος που η επενδυτική ομάδα της Winex εξέτασε την επένδυση στην Intrakat, αυτή την περίοδο ο όμιλος ωριμάζει αδειοδοτικά ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, συνολικής δυναμικότητας 2,8 GW, εκ των οποίων το 1,8 GW αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και το υπόλοιπο 1 GW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σε πλήρη ανάπτυξη το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται (με βάση τα σημερινά επίπεδα τιμών και κόστους) να αποδίδει 120 εκατ. ευρώ ετήσιων λειτουργικών κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του 2025 αναμένεται να λειτουργούν 560 MW, εκ των οποίων τα 338 MW θα αφορούν φωτοβολταϊκά, 121 MW αιολικά και 100 MW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Εως το τέλος της δεκαετίας θα έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα έργα, δηλαδή 753 MW αιολικών, 542 MW φωτοβολταϊκών και 250 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οσον αφορά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, μέσω της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι στόχος είναι μια τράπεζα με πάγια στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ, χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και ικανά κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή