Τριγμοί στη βιομηχανία των εφαρμογών των Apple και Google

Τριγμοί στη βιομηχανία των εφαρμογών των Apple και Google

Δικαστική νίκη της εταιρείας του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite για τις υψηλές χρεώσεις στα stores των τεχνολογικών κολοσσών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύψους 200 δισ. δολαρίων βιομηχανία των εφαρμογών, στην οποία οι Google και Apple διατηρούν το μονοπώλιο, απειλεί μία απόφαση δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο.Το δικαστήριο δικαίωσε την Epic Games, την εταιρεία του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, η οποία εδώ και χρόνια κατηγορούσε την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι έχει δημιουργήσει ένα μονοπώλιο.

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2020, όταν το Fortnite βγήκε από τα app stores της Apple και της Google, γιατί ο κατασκευαστής του παιχνιδιού είχε ενσωματώσει μυστικά το δικό του σύστημα πληρωμών. Στόχος της Epic ήταν να παρακάμψει την προμήθεια έως και 30% που παίρνουν οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας από όλες τις αγορές μέσα από την εφαρμογή και τις συνδρομές στις πλατφόρμες τους. Ως απάντηση, η Epic κινήθηκε νομικά κατά της Apple και της Google.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα στο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν Apple και Google στα apps, όπου χρεώνουν προμήθειες έως και 30% στους κατασκευαστές λογισμικού, καθώς αυτοί δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές. Η απόφαση αναμένεται να επιταχύνει τη χαλάρωση των κανόνων στα app stores, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, υπό την πίεση των αρχών και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. «Τα κομμάτια του ντόμινο θα αρχίσουν να πέφτουν», είπε στο Bloomberg ο Tim Sweeney, CEO της Epic. «Το τέλος του 30% είναι κοντά».

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι η Google δεν θα έπρεπε να απαιτεί από τους κατασκευαστές εφαρμογών Android να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα χρεώσεων για το λογισμικό που πωλείται μέσω του store της καθώς και ότι δεν θα πρέπει να προσφέρει ειδικές συμφωνίες σε κάποιους developers.

Η υπόθεση έρχεται σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη. Η Google βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών και σε σχέση με την ισχύ της στην αναζήτηση. Το οικονομικό διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών στις εφαρμογές αναμένεται να φτάσουν στα 182 δισ. δολάρια το 2024 και στα 207 δισ. δολάρια το 2025. Από την πλευρά της η Google σκοπεύει να ασκήσει έφεση και δηλώνει ότι θα «συνεχίσει να υπερασπίζεται το επιχειρηματικό μοντέλο του Android και να παραμένει βαθιά αφοσιωμένη στους χρήστες, στους συνεταίρους και στο ευρύτερο οικοσύστημα Android».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή