Τεχνητή νοημοσύνη, επενδύσεις και προκλήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη, επενδύσεις και προκλήσεις

Το μείζον ερώτημα έγκειται στο εάν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει διαρκή κέρδη παραγωγικότητας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που τους δίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι γίγαντες Microsoft και Amazon έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν λογισμικό ικανό να απαντήσει σε ανθρώπινες ερωτήσεις και να συντάξει κείμενο, να παραγάγει εικόνες και ήχους, όπως το ανθρώπινο ον. Βέβαια, το μείζον ερώτημα έγκειται στο εάν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει διαρκή κέρδη παραγωγικότητας.

Είναι ένα ερώτημα το οποίο ακόμη και το πολυαγαπημένο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, το πανταχού παρόν ChatGPT chatbot της OpenAI, δεν μπορεί να απαντήσει αξιόπιστα. Οι επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασαν τα 27 δισ. δολάρια το διάστημα 8 Ιανουαρίου 2023 – 8 Δεκεμβρίου 2023, ποσό τετραπλάσιο του συνόλου του 2022, σύμφωνα με το PitchBook. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κεφαλαίου προήλθε από τους τεχνολογικούς κολοσσούς και όχι από επενδυτικούς οίκους όπως οι Sequoia και Andreessen Horowitz. Η Microsoft έχει διαθέσει 12 δισ. δολάρια σε OpenAI και Inflection AI, ενώ η Amazon υποστηρίζει την ανταγωνιστική νεοφυή Anthropic.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης είναι το ChatGPT, το οποίο μπορεί να μιλήσει πειστικά με θέμα τον θεσμό της μοναρχίας στη Βρετανία ή να συνθέσει ένα τραγούδι στο στυλ της Τέιλορ Σουίφτ σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους στην καθημερινή ροή της εργασίας ή να δημιουργεί εικονικούς βοηθούς. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι «συγκυβερνήτες» της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνοψίσουν πολύπλοκα νομικά έγγραφα, εργασία που απαιτεί ώρες, μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Microsoft κυκλοφόρησε τέτοιο λογισμικό για το πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων Teams, το οποίο λογισμικό κρατάει σημειώσεις κατά τη διάρκεια τηλεσυσκέψεων. Βέβαια, η ποσοτικοποίηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας από την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να παραμένει εικασία. Επιπροσθέτως, το λογισμικό μπορεί να προσφέρει τέτοιες δυνατότητες σε νέες επιχειρήσεις, που λίγοι φαντάζονται. Ενα εύλογο σημείο εκκίνησης, ωστόσο, είναι να υποθέσουμε ότι κάθε κλάδος κατευθύνει μέρος των ετήσιων εσόδων του στην τεχνολογία. Και αν αυτό συμβεί, οι αναλυτές της IDC εκτιμούν πως οι παγκόσμιες δαπάνες για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τα 140 δισ. δολάρια το 2027 από 16 δισ. δολάρια φέτος.

Στον πυρήνα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται μοντέλα μιμούμενα τους τρόπους αλληλεπίδρασης των εγκεφαλικών κυττάρων. Η κατασκευή τους κοστίζει. Ο Σαμ Αλτμαν, της OpenAI, είπε ότι το μοντέλο GPT-4 της εταιρείας κόστισε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του. Ωστόσο, υπάρχει ανταμοιβή. Η OpenAI αποτιμήθηκε στα 29 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και προωθεί σχέδιο πώλησης μετοχών με αποτίμηση περίπου 86 δισ. δολαρίων, δήλωσε στο Breakingviews άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν ανάγκη από ακριβούς πόρους. Τα βασικά μοντέλα χρειάζονται τσιπ επεξεργασίας γραφικών από εταιρείες, όπως η Nvidia, τα οποία μπορεί να κοστίζουν 10.000 δολάρια το καθένα. Επομένως, οι νεοσύστατες εταιρείες δαπανούν μετρητά. Η OpenAI έχασε 540 εκατ. δολάρια πέρυσι, ανέφερε η The Information. Το συνεχές κόστος συντήρησης μοντέλων σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερα γενικά έξοδα από τις συμβατικές εταιρείες λογισμικού, οι οποίες μπορούν να πουλήσουν τον ίδιο κωδικό πολλές φορές. Οι αναλυτές της τράπεζσς Bank of America, τέλος, πιστεύουν ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν μεικτά περιθώρια κέρδους 50%-60%, κάτω από το 60%-80% που χαρακτηρίζει τον κλάδο λογισμικού εν γένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή