Η Ινδία έχει το έβδομο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο

Η Ινδία έχει το έβδομο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο

Με κεφαλαιοποίηση 3,989 τρισ. δολ. ξεπέρασε την αγορά του Χονγκ Κονγκ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία έχει πλέον το έβδομο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, παίρνοντας τα σκήπτρα από το Χονγκ Κονγκ, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Στο τέλος Νοεμβρίου η συνολική κεφαλαιοποίηση του εθνικού χρηματιστηρίου της Ινδίας ήταν 3,989 τρισ. δολάρια έναντι 3,984 τρισ. δολαρίων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων. Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σημειώνοντας άλμα 16% μέχρι στιγμής φέτος και οδεύοντας προς την όγδοη συνεχόμενη χρονιά με κέρδη. Αντίθετα, ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει βυθιστεί κατά 17% στο έτος μέχρι σήμερα.

Η οικονομία της Ινδίας ξεχώρισε φέτος στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Η αυξημένη ρευστότητα, η μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή και η βελτίωση της δυναμικής στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον με τη μορφή της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχύσει τα χρηματιστήρια της χώρας. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου οδεύει επίσης σε γενικές εκλογές το επόμενο έτος, που θα οδηγήσουν –εκτός απροόπτου– σε μια νέα νίκη για το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ναρέντρα Μόντι.

«Οι δημοσκοπήσεις και οι πρόσφατες πολιτειακές εκλογές υποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του BJP μπορεί να εξασφαλίσει αποφασιστική νίκη, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανοδική πορεία τους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες του έτους, με βάση τις προσδοκίες για τη συνέχιση της πολιτικής», αναφέρει σχετικό υπόμνημα από αναλυτές της HSBC. Οι τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια είναι οι καλύτεροι τομείς για την επόμενη χρονιά, προσθέτουν οι ειδήμονες, όπως επίσης τα αυτοκίνητα, οι λιανοπωλητές, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες.

Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημειώνει άλμα 16% μέχρι στιγμής φέτος, οδεύοντας προς την όγδοη συνεχόμενη χρονιά με κέρδη.

Η Ινδία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια και προβλέπεται να διατηρήσει τα ηνία και το 2024, καθώς η διαδικασία αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης φτάνει στη φάση ταχείας απογείωσης. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 6% τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ ο σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης θα είναι ελαφρώς ταχύτερος από την Κίνα (4%-5%), δύο φορές ταχύτερος από την παγκόσμια οικονομία συνολικά (3%) και τέσσερις φορές ταχύτερος από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες (1,5%). Η οικονομία και τα δημογραφικά στοιχεία της Ινδίας θυμίζουν αρκετά τα αντίστοιχα της Κίνας από το τέλος της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες δύο δεκαετίες ταχείας διαρκούς ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμος να σημειώσει τέταρτη χρονιά πτώσης και έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών Ασίας – Ειρηνικού. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Moody’s μείωσε τις προοπτικές του για το Χονγκ Κονγκ από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενος τους πολιτικούς, θεσμικούς και οικονομικούς δεσμούς της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα. Αυτή η υποβάθμιση ήρθε αμέσως αφού ο Moody’s μείωσε τις προοπτικές του για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης της Κίνας σε αρνητική από σταθερή.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι αναμένει πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2023, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ από 4% σε 5% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις, τις εξαγωγές αγαθών και το καταναλωτικό κλίμα στο Χονγκ Κονγκ.

«Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμη για μια ήπια προσγείωση το 2024, καθώς η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μετριάζεται σε περίπου 2% από 3,5% το 2023», δήλωσαν οικονομολόγοι της DBS. «Κεντρικό στοιχείο αυτής της ανάκαμψης είναι η αναβίωση του τουρισμού στην ηπειρωτική χώρα, η ενίσχυση των τομέων λιανικής και εστίασης». Η Κίνα έχει θέσει στόχο ανάπτυξης 5% για το 2023. Το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της ανήλθε στο 4,9%, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανταποκριθεί ή και θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή