Η Εθνική Τράπεζα επενδύει 1 δισ. για την ψηφιοποίησή της

Η Εθνική Τράπεζα επενδύει 1 δισ. για την ψηφιοποίησή της

Σχεδιάζει συνέργειες στους κλάδους εμπορίου, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεύρυνση των συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών στον χώρο του εμπορίου, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών εσόδων τα προσεχή χρόνια.

Πυλώνα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου διεύρυνσης των εργασιών αποτελεί η τεχνολογία, τομέας στον οποίο η Εθνική επενδύει κατά μέσον όρο 120-160 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συνολικά την περίοδο 2019-2025 οι επενδύσεις για το πρόγραμμα μετασχηματισμού θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.

Εκτός από την πλήρη ψηφιοποίηση των εργασιών, τo πρόγραμμα μετασχηματισμού συνιστά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την τράπεζα, συντελώντας στην ταχεία μετατροπή της ΕΤΕ σε έναν πιο ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό, ενισχύοντας τη δημιουργία εσόδων μέσω της βελτιστοποίησης του μοντέλου εξυπηρέτησης, της ενίσχυσης σταυροειδών πωλήσεων (cross-selling), της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών, καθώς και της δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα προωθεί την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών της τράπεζας, επικεντρώνοντας στην ψηφιακή τραπεζική, αλλά και την αντικατάσταση του συστήματος βασικών τραπεζικών εργασιών (Core Banking System) της τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στόχος η δημιουργία των προϋποθέσεων για διατηρήσιμη κερδοφορία μετά και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2024 και θα περιορίσει τα επιτοκιακά έσοδα που εκτινάχθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στόχος η δημιουργία των προϋποθέσεων για διατηρήσιμη κερδοφορία μετά και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας υλοποιείται παράλληλα με την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης και την αίτηση για την υπαγωγή ακόμη ενός χαρτοφυλακίου ύψους 600 εκατ. ευρώ (Frontier III) στον «Ηρακλή». Το χαρτοφυλάκιο έχει ταξινομηθεί στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και η συναλλαγή οδηγεί τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,6% ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2023 έναντι 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο, περιορίζοντας το στοκ των κόκκινων δανείων στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε στο 93,5%.

Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 28 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων, και αναμένεται να ενισχυθεί με την ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το άνοιγμα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Στεγαστικά δάνεια

Στο μέτωπο της λιανικής τραπεζικής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δρομολογεί αντεπίθεση στη στεγαστική πίστη, αξιοποιώντας το πελατολόγιο που υπέβαλε αίτημα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά έμεινε εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης των πόρων. Πρόκειται για περίπου 2.500 εν δυνάμει πελάτες, για τους οποίους εκτός από τα ανταγωνιστικά επιτόκια η τράπεζα εξετάζει να βελτιώσει τους όρους χορήγησης δανείων, μειώνοντας την ίδια συμμετοχή για τη λήψη δανείου. Συγκεκριμένα εξετάζεται η παροχή δανείων σε μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης, έως και 90% από 80% που είναι σήμερα το ανώτατο όριο χρηματοδότησης, καθιστώντας έτσι πιο ελκυστική την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Διανομή μερίσματος

Βασιζόμενη στην υψηλή κεφαλαιακή θέση της και στην ισχυρή κερδοφορία που αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ το 2023, η διοίκηση της τράπεζας είναι αισιόδοξη για την έγκριση από την πλευρά του SSM της δυνατότητας για διανομή μερίσματος ίσου με το 20%-30% της κερδοφορίας του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρξει το α΄ τρίμηνο του 2024, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση από τη γενική συνέλευση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή