Startup παράγει μπίρα από υπολείμματα ψωμιού

Startup παράγει μπίρα από υπολείμματα ψωμιού

Η ιστορία της 23χρονης Πιούροχιτ από το Χονγκ Κονγκ έκανε πρόσφατα τον γύρο του κόσμου μέσα από τη σύνοδο του Forbes 30 Under 30 στην Ασία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Aνούσκα Πιούροχιτ ήταν μόλις 10 ετών, τρόμαξε στη θέα ενός «μπαρίστα» μεγάλης αλυσίδας φαστ φουντ να πετάει στα σκουπίδια τα κέικ και τα σάντουιτς που είχαν περισσέψει. Μία δεκαετία αργότερα, η μνήμη εκείνη της έδωσε έμπνευση να ξεκινήσει μια startup που μετατρέπει το πλεόνασμα ψωμιού σε χειροποίητη μπίρα. Στα 23 της σήμερα και αφού αγόρασε ένα κιτ ζυθοποίησης 150 δολαρίων έχει «στήσει» μία startup με έδρα το Χονγκ Κονγκ που καταγράφει εξαψήφια κέρδη.

Η ιστορία της έκανε πρόσφατα τον γύρο του κόσμου μέσα από το βήμα της συνόδου του Forbes 30 Under 30 Summit Asia στη Σιγκαπούρη. «Οταν πας σε ένα ξενοδοχείο με πρωινό, έχουν ψωμί. Σε ένα αεροπλάνο, όλοι παίρνουν μια φέτα ψωμί και ένα μπουκάλι νερό. Το ψωμί είναι κοινό σε όλα τα γεύματα, γι’ αυτό και τόσο μεγάλο μέρος του πετιέται», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου. Η ίδια μαζί με τρεις συμφοιτητές της είχαν την ιδέα για την εναλλακτική μικροζυθοποιία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και του επακόλουθου αποκλεισμού της πανδημίας.

«Ολοι οι φίλοι μας έπιναν αλκοόλ. Ετσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε», είπε. Με το παρασκευαστήριο μπίρας που αγόρασαν στο Amazon έναντι 156 δολαρίων πειραματίστηκαν επί τρεις εβδομάδες πριν φτιάξουν το πρώτο δείγμα μπίρας. «Δεν ήταν καλή, αλλά μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε. Η ομάδα χρειάστηκε περίπου έξι μήνες για να βελτιώσει τη γεύση πριν ιδρύσει την εταιρεία Breer το 2020. Εκτός από την μπίρα και το τσάι ιβίσκου, πουλάει επίσης μπίρες με γεύσεις όπως τάρτα αυγών και bolo bao (κουλούρι ανανά) ως φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση του Χονγκ Κονγκ.

Τα τελευταία δύο χρόνια είχε έσοδα 300.000 ευρώ, φέτος έχει ήδη αγγίξει τα 220.000 ευρώ σε πωλήσεις και αναμένει κέρδη 145.000 ευρώ. Δεν έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση, αλλά εξασφάλισε περίπου 800.000 ευρώ μέσω διαγωνισμών για startup και επιχειρηματίες. Η επέκταση στο εξωτερικό δεν είναι ακόμα στα χαρτιά και η Πιούροχιτ λέει ότι προς το παρόν ευελπιστούν να συνεργαστούν με τοπικά αρτοποιεία και ζυθοποιίες.

Στο Χονγκ Κονγκ ένας καταναλωτής απορρίπτει κατά μέσον όρο περίπου 71 κιλά τροφής ετησίως. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για εταιρείες όπως η Breer, η οποία συλλέγει δωρεάν τα υπόλοιπα ψωμιού από τοπικά εστιατόρια και αρτοποιεία. Στη συνέχεια, το ψωμί αποστέλλεται σε συμβεβλημένες ζυθοποιίες, παράγοντας έως και 4.000 έως 6.000 λίτρα μπίρας τουλάχιστον έξι φορές τον χρόνο. Η ποσότητα της μπίρας που παρασκευάζεται κάθε φορά κυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση.

«Αν συμβεί ξαφνικά κάτι σαν τον κορωνοϊό, θα καταλήξουμε με μεγάλο απόθεμα. Ετσι, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη ροή και να παρασκευάζουμε όταν οι άνθρωποι αγοράζουν». Η Breer δωρίζει το ψωμί που δεν χρησιμοποιεί σε ηλικιωμένους και φτωχούς ή το διοχετεύει σε κτηνοτροφικές μονάδες. Η συμβουλή της για τους επίδοξους επιχειρηματίες; Να είναι κανείς παθιασμένος με αυτό που κάνει. «Αν έχει πάθος και σκοπό για κάτι, τα κέρδη θα έρθουν. Αν βρίσκει λόγους ή δικαιολογίες για να μην το κάνει, θα αποτύχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή