Καλλυντικά και σαμπουάν από υπολείμματα εσπρέσο

Καλλυντικά και σαμπουάν από υπολείμματα εσπρέσο

Η συνεργασία της ελληνικής startup Coffe-eco με την «Παπουτσάνης» οδήγησε σε μια σειρά premium προϊόντων για ξενοδοχεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλλυντικά αλλά και συσκευασίες (περιέκτες) από… υπολείμματα espresso αναπτύσσει η ελληνική startup Coffe-eco, ανακαλύπτοντας εκείνη τη μέθοδο εκχύλισης που αξιοποιεί τις αντιοξειδωτικές δράσεις και τα θρεπτικά συστατικά του αγαπημένου καθημερινού ροφήματος. Την καινοτομία της εταιρείας έχουν αρχίσει και εντοπίζουν μεγάλες βιομηχανίες, τις οποίες η Coffe-eco εφοδιάζει με την επεξεργασμένη πρώτη ύλη του καφέ για την παραγωγή των τελικών τους προϊόντων, από τη φόρμουλα μέχρι και την τελική συσκευασία.

Τέτοια είναι η περίπτωση της «Παπουτσάνης», με την οποία η ελληνική startup ανέπτυξε καινούργια σειρά premium προϊόντων για ξενοδοχεία (amenities) από… υπολείμματα espresso. «Συλλέξαμε την πρώτη ύλη του καφέ, την επεξεργαστήκαμε και αναπτύξαμε δύο πρώτες ύλες. Η μία αξιοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή σαμπουάν (μαλλιά και σώμα), conditioner, scrub, σαπούνι, lip balm από την εταιρεία Παπουτσάνης. Ουσιαστικά, παίρνουμε το απόβλητο του καφέ, το εκχυλίζουμε και αναπτύσσουμε μία δραστική πρώτη ύλη η οποία ενσωματώνεται στις φόρμουλές της. Αυτή η πρώτη ύλη έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το μικροβίωμα της επιδερμίδας», λέει στην «Κ» ο Αλέξης Πάντζιαρος, προσθέτοντας πως η σειρά της «Παπουτσάνης», με την επωνυμία UpC, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Χenia την προηγούμενη εβδομάδα.

«Παράλληλα, αναπτύσσουμε πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοπλαστικού. Η “Παπουτσάνης” φτιάχνει τη συσκευασία των προϊόντων με πρώτη ύλη από υπολείμματα espresso. Αυτή την πρώτη ύλη, την έχουμε επεξεργαστεί εμείς», εξηγεί. «Είναι το πρώτο προϊόν παγκοσμίως, του οποίου τόσο η δραστική πρώτη ύλη όσο και ο περιέκτης προέρχονται από το ίδιο παραπροϊόν, δηλαδή το υπόλειμμα του καφέ».

Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα του κ. Πάντζιαρου και του Μάριου Βλαχογιάννη, που ως φοιτητές του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας άρχισαν να πειραματίζονται για να βρουν τρόπους αξιοποίησης των παραπροϊόντων της βιομηχανίας με σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων.

«Δεν θα ήμασταν εταιρεία κυκλικής οικονομίας εάν πετούσαμε κάτι από τους 3 τόνους υπολειμμάτων καφέ που συλλέγουμε μηνιαίως», λέει, εξηγώντας τον λόγο που η ομάδα αξιοποιεί τα απόβλητα καφέ και για την παραγωγή βιοπλαστικού. «Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία από το 2025 και μετά, το 30% του πλαστικού που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στα προϊόντα τους πρέπει να προέρχεται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες».

Εκτός από τη συνεργασία με βιομηχανίες, η Coffe-eco αξιοποιεί την πρώτη ύλη από υπολείμματα καφέ εσπρέσο για να αναπτύξει και τα δικά της προϊόντα. «Το eshop μας είναι στον “αέρα” από το καλοκαίρι διαθέτοντας στο κοινό αντηλιακό, lip balm και scrub. Σύντομα θα λανσάρουμε και 3 ενυδατικές κρέμες χεριών, αντηλιακή προσώπου με 50 δείκτη προστασίας για ενήλικες αλλά και για παιδιά», λέει ο κ. Πάντζιαρος, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την πρόσληψη στελεχών της αγοράς για την επέκτασή της στο εξωτερικό.

Η τεχνολογία της Coffe-eco αναπτύσσεται στη βιομηχανική της μονάδα στη ΒΙΠΕ Πάτρας, την οποία απέκτησε ύστερα από επένδυση ύψους 400.000 ευρώ της Coffee Island στη νεοφυή εταιρεία. «Εκτός από την “Παπουτσάνης”, σύντομα θα κλείσουμε και άλλη μεγάλη συνεργασία» αναφέρει, αποκαλύπτοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση νέων κεφαλαίων με σκοπό την ανάπτυξή της. «Με δεδομένο ότι λανσάραμε τα προϊόντα μας τον Ιούνιο του 2023, φέτος εκτιμάμε πως ο τζίρος μας θα φτάσει τα 50.000 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή