Η Fed προετοιμάζεται για ομαλή προσγείωση

Η Fed προετοιμάζεται για ομαλή προσγείωση

Ακόμη και τα στελέχη της θεωρούσαν απίθανο να ελέγξουν τον πληθωρισμό χωρίς η οικονομία να περιπέσει σε ύφεση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται να πλησιάζει πιο κοντά σε ένα αποτέλεσμα που οι δικοί της οικονομολόγοι θεωρούσαν απίθανο μόλις πριν από έξι μήνες, ήτοι μείωση του πληθωρισμού και επαναφορά του σε φυσιολογικά όρια χωρίς η οικονομία να περιπέσει σε ύφεση. Βέβαια, ενδεχομένως πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με 3,1% ετησίως από το αποκορύφωμα του 9,1% το 2022, ενώ, παράλληλα, η ανάπτυξη δείχνει σταθερή, το καταναλωτικό κοινό ξοδεύει και οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν.

Αυτός ο συνδυασμός ήταν έκπληξη για τους οικονομολόγους. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι η αποθέρμανση της δυναμικής αγοράς εργασίας με πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τους διαθέσιμους εργαζομένους θα ήταν μια επίπονη διαδικασία. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι από το περιθώριο της αγοράς εργασίας επανήλθαν και κάλυψαν κενές θέσεις, συμβάλλοντας σε μια σχετικά ανώδυνη εξισορρόπηση. Ταυτόχρονα, οι αποκατεστημένες εφοδιαστικές αλυσίδες βοηθούν στην ενίσχυση των αποθεμάτων και στη μείωση των ελλείψεων. Οι τιμές των αγαθών έχουν σταματήσει να πιέζουν τον πληθωρισμό για να αναρριχηθεί και έχουν αρχίσει να τον αποκλιμακώνουν. Καθώς τα στελέχη της τράπεζας ατενίζουν το 2024, στοχεύουν ξεκάθαρα σε μια ήπια προσγείωση. Προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο καιρό χρειάζεται να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός είναι υπό πλήρη έλεγχο, χωρίς να ανακόπτεται άσκοπα η ανάπτυξη.

Αυτός ο ελιγμός είναι πιθανώς ο πιο περίτεχνος, γι’ αυτό ο Ζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, απέφυγε να μιλήσει πρόωρα για νίκη. Πάντως διεμήνυσε την Τετάρτη ότι τα επιτόκια ήταν απίθανο να αυξηθούν από το 5,25% στο 5,5%, εκτός εάν ο πληθωρισμός παρουσιάσει μια δραστική αναζωπύρωση. Προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, ενόσω βαίνει μειούμενος ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνεται ελαφρώς. Εάν κατορθώσουν να πραγματώσουν αυτή την προσγείωση, στον κ. Πάουελ και τους συνεργάτες του θα πιστωθεί ένα τεράστιο επίτευγμα.

Ιστορικά μιλώντας, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας οδηγούσαν την οικονομία σε ύφεση όταν προσπαθούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό από τα υψηλότατα επίπεδά του. «Η Fed αυτή τη στιγμή φαίνεται σε πολύ καλή κατάσταση, όσον αφορά το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», δήλωσε ο Μάικλ Γκάπεν, υπεύθυνος του τμήματος για τα οικονομικά των ΗΠΑ στην τράπεζα Bank of America. Αλλωστε, οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης από ποτέ: το 74% είπε ότι δεν χρειάζεται μια ύφεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να φθάσει στον στόχο του 2% της Fed, εν συγκρίσει με τα χαμηλά επίπεδα του 41% πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT