Κατά 7,4% μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στο τρίτο τρίμηνο

Κατά 7,4% μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στο τρίτο τρίμηνο

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις του Δημοτικού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 10,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υποχωρώντας σημαντικά έναντι του 11,6% που ήταν ένα χρόνο πριν. Αργή, αλλά σταθερή κρίνεται η μείωση και σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όταν η Εθνική Στατιστική Αρχή το εκτιμούσε σε 11,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε 514.622, δηλαδή κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 7,4% σε ετήσια. Μικρότερη ήταν η αύξηση των απασχολουμένων, καθώς ανήλθαν σε 4.256.176, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις του Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε όσους έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας. Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.264.694. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών ανήλθαν σε 3.032.538. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι απασχολούμενοι εργάζονταν ως μισθωτοί (69,1%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,0%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 6,6%, μειωμένο κατά 10,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του έτους, και κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι θέσεις προσωρινής εργασίας, με το ποσοστό πλέον να φθάνει το 8,1% (+5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι η παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,6%) και οι επαγγελματίες (21,6%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (3,4%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (2,6%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,0%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (3,6%).

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ένας στους 5 εργαζόμενους απασχολείται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (49,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (21,0%) αναφέρει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (77,1%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς.

Τέλος, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,8%) είτε γιατί απολύθηκαν (16,4%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 21,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή