OTE: Αποχωρεί τον Ιούνιο ο Μιχάλης Τσαμάζ

OTE: Αποχωρεί τον Ιούνιο ο Μιχάλης Τσαμάζ

Πρόεδρος και CEO αναλαμβάνει ο Κώστας Νεμπής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο του 2024 ολοκληρώνεται η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, με τον μακροβιότερο μάνατζερ στην ιστορία του τηλεπικοινωνιακού ομίλου να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει με τη λήξη, το καλοκαίρι, του συμβολαίου του. Από την 1η Ιουλίου πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ θα είναι ο Κώστας Νεμπής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019.

Τον προσεχή Ιούνιο ο κ. Τσαμάζ θα συμπληρώσει στο τιμόνι του ομίλου 13 χρόνια και επτά μήνες από τις 3 Νοεμβρίου 2010, οπότε ανέλαβε καθήκοντα. Νωρίτερα, από το 2007, είχε διατελέσει επικεφαλής της Cosmote που έχει ενοποιηθεί πλήρως με τον ΟΤΕ, ενώ ο κ. Τσαμάζ κατείχε θέσεις ευθύνης στην εταιρεία από το 2001. Επί των ημερών του ο ΟΤΕ μεταμορφώθηκε, από μια εταιρεία που ήταν κρατικό μονοπώλιο με όλα τα χαρακτηριστικά μιας ΔΕΚΟ, σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς εταιρεία τηλεπικοινωνιών. «O μετασχηματισμός του ΟΤΕ μέσα στην κρίση έγινε case study από το Harvard Business School και σήμερα διδάσκεται όχι μόνον εκεί, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια», έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΤΕ το 2010 είχε μείωση εσόδων 8%, είχε χάσει μισό εκατ. πελάτες και εμφάνιζε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του να έχει συμπέσει με την οικονομική κρίση, για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ υλοποίησε σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Εν μέσω κρίσης ο όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς. Το 2011 είχε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ, που αυξήθηκε σε 5,9 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η αξία της μετοχής ενισχύθηκε κατά 380% από το 2012 έως το 2023. Ο όμιλος αύξησε τους ευρυζωνικούς πελάτες από 1,11 εκατ. το 2010 σε 2,3 εκατ. φέτος, υλοποιώντας σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

O νέος μάνατζερ του ομίλου είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019.

Πριν από την ένταξή του στον ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του marketing και των πωλήσεων, αλλά και γενικής διεύθυνσης σε πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από τον Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ. Το 2023 ο κ. Τσαμάζ, που έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στον πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ πιστώνονται ορισμένες πρωτιές. Υπήρξε ο πρώτος που δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, και εν συνεχεία της τηλεόρασης. Πολύ πριν αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είχε τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΤΕ, με τον Μ. Τσαμάζ να έχει προβλέψει, από πολύ νωρίς, την αξία των υποδομών τεχνολογίας και πληροφορικής για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επίσης, πρώτος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχε μιλήσει για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών όσο και στην εξυπηρέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή