Οικόπεδα στην έρημο του Ντουμπάι έναντι 6 εκατ. δολ. αγοράζουν Αμερικανοί κροίσοι

Οικόπεδα στην έρημο του Ντουμπάι έναντι 6 εκατ. δολ. αγοράζουν Αμερικανοί κροίσοι

Τους ουρανοξύστες του εμιράτου προτιμούν οι Ινδοί πλούσιοι, την Ταϊλάνδη Ρώσοι και Κινέζοι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί ζάμπλουτοι προτιμούν τα… αμμώδη οικόπεδα στην έρημο του Ντουμπάι, όπου θα δημιουργηθούν υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις για λάτρεις του γκολφ, οι Ινδοί τα υπερπολυτελή διαμερίσματα στους ουρανοξύστες του Ντουμπάι, ενώ οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αγοράζουν επαύλεις παραθεριστικές στο Πουκέ και την Μπανγκόκ. Τα σχετικά αναφέρει σε εκτενή δημοσιεύματά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνοντας τη φρενίτιδα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, η οποία απευθύνεται σε πολύ λίγους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην περίπτωση της ερήμου του Ντουμπάι, πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο με την επωνυμία Discovery Dunes από ιδιωτικά κεφάλαια κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Ούτε θέα στον ωκεανό έχει ούτε είναι κοντά στο κέντρο της πόλης. Εντούτοις, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ήδη αρπάζουν αυτά τα ακίνητα, τα οποία ξεκινούν από 6 εκατ. δολάρια για τη γη, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος ανέγερσης νέου σπιτιού.

Το όλο σχέδιο έχει αναλάβει η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Discovery Land Co., η οποία ειδικεύεται σε γήπεδα γκολφ υψηλής ποιότητας καθώς και στην κατασκευή κατοικιών. Απέκτησε δε τη γη αντί 1 δισ. ντιρχάμ ή 272 εκατ. δολαρίων και η ίδια καλύπτει οικονομικά την υλοποίηση των σχεδίων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι και το πρώτο της έργο στη Μέση Ανατολή, αν και ο ιδρυτής και πρόεδρός της Μάικλ Σ. Μέλντμαν τονίζει ότι διαπραγματεύεται μια δεύτερη αγορά γης στο Ντουμπάι και εξετάζει επιπροσθέτως πολλές τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία.

Η εν λόγω τοποθεσία στην έρημο απέχει πολύ από το Σκοτντέιλ στην Αριζόνα, όπου εδρεύει η εταιρεία, αλλά ο Μέλντμαν αναζητούσε επί 15 χρόνια και πλέον το σωστό μέρος για να κτίσει στο εμιράτο. Οι υπό ανέγερση εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο του Ντουμπάι και τον ιδιωτικό τερματικό σταθμό τζετ, ενώ θα συνδέονται μεταξύ τους για παράκαμψη της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τα οικόπεδα κοστίζουν από 6 έως 25 εκατ. δολάρια. Αρκετές μεσαίου ύψους πολυκατοικίες θα κατασκευαστούν κοντά στα γήπεδα γκολφ. Ο Μέλντμαν εκτιμά ότι από την υφιστάμενη έκταση των 600 στρεμμάτων θα αποκομίσει περίπου 6 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής πουλήθηκε το 10%-15% από τα «αγροτεμάχια» και τα μισά αποκτήθηκαν από Αμερικανούς.

Πέραν των Αμερικανών το Ντουμπάι προσφέρει δέλεαρ και για τους μεγιστάνες Ινδούς, οι οποίοι σωρεύουν πλούτο από τις πολυσχιδείς και διεθνείς επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και επενδύουν σε πανάκριβα ακίνητα. Μία επιλογή τους είναι τα υπερπολυτελή διαμερίσματα στους ουρανοξύστες-μεγαθήρια του Ντουμπάι, αλλά και οι επαύλεις στην περίκλειστη γειτονιά Εμιρέιτς Χιλ, που πήρε το όνομά της από το Μπέβερλι Χιλ στο Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια.

Αλλη μία χώρα που θεωρείται και πάλι προσφιλής προορισμός των εύπορων του πλανήτη, είναι η Ταϊλάνδη. Αφού πέρασε μία περίοδο απομόνωσης λόγω πανδημίας, έγινε και πάλι τόπος διακοπών. Στην Μπανγκόκ, στο Πουκέ και και στην Πατάγια Κινέζοι και Ρώσοι φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας για τους ξένους αγοραστές κατοικιών. Τους 9 μήνες του 2023 διατέθηκαν σε ξένους 10.703 ακίνητα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων αθροιστικά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Ακινήτων. Πρόκειται για αύξηση 38% από πέρυσι, με τους Κινέζους να αποκτούν 4.991 σπίτια και τους Ρώσους στη δεύτερη θέση με μόλις 962, ενώ το υψηλότερο ποσοστό του 37,5% επί του συνολικού αφορά πωλήσεις μονάδων στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή