Wirecard: Το μεγάλο σκάνδαλο και ο μάνατζερ-κατάσκοπος

Wirecard: Το μεγάλο σκάνδαλο και ο μάνατζερ-κατάσκοπος

Στελέχη μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο Γ. Μαρσάλεκ ήταν πράκτορας της Μόσχας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο του 2020, λίγο μετά την είδηση ότι η γερμανική εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Wirecard «έχασε» σχεδόν 2 δισ. δολάρια από τους λογαριασμούς της, ο επιχειρησιακός διευθυντής (COO) Γιαν Μαρσάλεκ εγκατέλειψε με ιδιωτικό τζετ την Αυστρία. Αφού προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, έφθασε με αυτοκίνητο στη Μόσχα, όπου απέκτησε ρωσικό διαβατήριο με νέο όνομα. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης λένε τώρα ότι ο Αυστριακός φυγάς, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, ήταν πιθανώς Ρώσος πράκτορας επί σχεδόν μία δεκαετία.

Ο Μαρσάλεκ είναι ήδη κατηγορούμενος για την κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Επειτα από πολλές διεθνείς έρευνες, αξιωματούχοι από υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομικοί και δικαστικοί σε αρκετές χώρες συγκλίνουν ότι ο 43χρονος Αυστριακός χρησιμοποίησε την εταιρεία του για να βοηθήσει παράνομα το Κρεμλίνο να μεταφέρει χρήματα και να χρηματοδοτήσει συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Φέρεται επίσης να βοήθησε τη μισθοφορική οργάνωση Wagner του Ρώσου πολέμαρχου Γιεβγκένι Πριγκόζιν που πέθανε μυστηριωδώς τον περασμένο Αύγουστο και συμμετέχει στην αναδιάρθρωσή της στην Αφρική, από τη νέα του έδρα στο Ντουμπάι.

Η Wirecard ιδρύθηκε το 1999 στο Μόναχο. Επεξεργαζόταν διαδικτυακές πληρωμές, κυρίως για ιστότοπους πορνογραφίας και τυχερών παιχνιδιών, προτού επεκταθεί στον τομέα της παραδοσιακής τραπεζικής, εκδίδοντας πιστωτικές κάρτες και κάρτες προπληρωμής. Το 2005 εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και το 2018 εντάχθηκε στον δείκτη Dax 30 με τα blue chip της Γερμανίας, ξεπερνώντας ακόμη και την Commerzbank. Κατά τη διάρκεια της ακμής της, οι μετοχές της εκτινάχθηκαν στα 140 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της σκαρφάλωσε στα 24 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και αντιπάλους όπως οι Square και PayPal Holdings.

Αστυνομικοί και δικαστικοί συγκλίνουν ότι ο 43χρονος Αυστριακός χρησιμοποίησε την εταιρεία του για να βοηθήσει το Κρεμλίνο να μεταφέρει χρήματα σε όλο τον κόσμο.

Η Wirecard είχε τέτοιο κύρος στη Γερμανία που η τότε καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άσκησε πιέσεις στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να της επιτρέψει πρόσβαση στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα. Οσο για τον ίδιο τον Μαρσάλεκ, εγγονό ενός Τσέχου αντιστασιακού που επέζησε από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και έδρασε επίσης ως πράκτορας των Σοβιετικών, οι συνεργάτες του τον θυμούνται ως μπον βιβέρ. Νοίκιαζε ένα αρχοντικό στο Μόναχο έναντι 38.000 δολαρίων τον μήνα, είχε ετήσιο μισθό εκατομμυρίων δολαρίων και έκανε βόλτες στον πλανήτη με ιδιωτικά τζετ. Είχε επίσης εμμονή με τον κόσμο της κατασκοπείας, ενώ το γραφείο του κοσμούσε ένα αγαλματίδιο του… Πούτιν.

Ενώ «έτρεχε» τη Wirecard, ο Mαρσάλεκ φέρεται να βοήθησε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας GRU και τον SVR, τον κύριο οργανισμό κατασκοπείας της στο εξωτερικό, πλήρωνε αξιωματούχους και πληροφοριοδότες και διοχέτευε χρήματα σε ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ταυτόχρονα, οι δυτικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για άλλους πελάτες της Wirecard με έδρα το Μονάχο, κυρίως τη μυστική υπηρεσία ΒND της Γερμανίας και τις παρέδιδε στη Μόσχα. Δύο πρώην συνεργάτες του Μαρσάλεκ είπαν ότι τους είχε πει κάποτε ότι εργαζόταν τόσο για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών όσο και για τους δυτικούς ομολόγους τους. Ο ίδιος καυχιόταν ότι ταξίδευε στη Λιβύη και τη Συρία με Ρώσους συνεργάτες και ότι είχε χειριστεί μεταφορές κεφαλαίων για ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και μισθοφόρους και στα δύο μέρη, ανέφεραν.

Η Wirecard, το μεγαλύτερο success story για χρόνια της γερμανικής οικονομίας, έγινε «καταστροφή και ντροπή», σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των επενδυτών καταστράφηκαν μέσω πλασματικών δραστηριοτήτων και υπερτιμημένων συναλλαγών. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Μπράουν κατηγορήθηκε για εξαπάτηση επενδυτών και άλλα εγκλήματα και αυτή τη στιγμή δικάζεται. Οι γερμανικές αρχές έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του Mαρσάλεκ. Γνώριζαν τους ισχυρισμούς ότι ήταν κατάσκοπος λένε, αλλά εστίασαν στην κατάρρευση της Wirecard. Προς το παρόν τα ίχνη του αγνοούνται, το συνολικό εύρος της δράσης του παραμένει άγνωστο, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ζωή του κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή