Ryanair: Κοντά σε μπόνους «μαμούθ» ο CEO Μάικλ Ο’Λίρι – Οι δύο όροι για τα 100 εκατ. ευρώ

Ryanair: Κοντά σε μπόνους «μαμούθ» ο CEO Μάικλ Ο’Λίρι – Οι δύο όροι για τα 100 εκατ. ευρώ

H Ryanair αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, μετά την αμερικανική Delta Air Lines.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισχυρός άνδρας της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, βρίσκεται κοντά σε ένα μπόνους… 100 εκατομμυρίων ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρωπαϊκή ιστορία, μετά το ράλι ανόδου των μετοχών της εταιρείας. 

Η τιμή της μετοχής της Ryanair αυξήθηκε στα 18,99 δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ωθώντας τον Ο’Λίρι λίγο πιο κοντά στο μπόνους – μαμούθ. 

Προϋπόθεση για να λάβει το ποσό αυτό, όπως προβλέπει το συμβόλαιό του, είναι η τιμή της μετοχής να φτάσει τα 21 δολάρια και να παραμείνει εκεί για 28 ημέρες ή η αεροπορική εταιρεία να παρουσιάσει ετήσια κέρδη 2,2 δισ. ευρώ. 

Αν η μετοχή «πιάσει» τον στόχο, ο Ο’Λίρι θα κερδίσει δικαιώματα προαίρεσης -το δικαίωμα αγοράς μετοχών σε μειωμένη τιμή δηλαδή- σύμφωνα με τους Financial Times, που πρώτοι γνωστοποίησαν τη δυνατότητα αυτή εναλλακτικού μπόνους. 

Ryanair: Κοντά σε μπόνους «μαμούθ» ο CEO Μάικλ Ο’Λίρι – Οι δύο όροι για τα 100 εκατ. ευρώ-1
Ο Ο’Λίρι ανέλαβε τη Ryanair το 1994 και ηγήθηκε της ραγδαίας κούρσας της  ιρλανδικής εταιρείας στην κορυφή των ευρωπαϊκών αερομεταφορών – Πηγή: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Μ’αυτόν τον τρόπο, ο 62χρονος Ιρλανδός θα μπορούσε να αγοράσει 10 εκατ. μετοχές προς 11,12 ευρώ εκάστη, κάτι που μεταφράζεται σε μετοχές με την τρέχουσα τιμή συνολικής αξίας 190 εκατ. δολαρίων για τις οποίες θα έχει πληρώσει 111,2 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας 98,8 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση της μετοχής στην τιμή που απαιτείται για την απόδοση του μπόνους, θα σημαίνει πως η αξία της αεροπορικής εταιρείας με έδρα το Δουβλίνο έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Αύγουστο του 2019, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε σχεδόν 24 δισ. ευρώ. Ήδη, η Ryanair αποτελεί τη δεύτερη πολυτιμότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, μετά την αμερικανική Delta Air Lines.

Ο Ο’Λίρι ανέλαβε τη Ryanair το 1994 και ηγήθηκε της ραγδαίας κούρσας της ιρλανδικής εταιρείας στην κορυφή των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει καταφέρει να κατέχει το 3,9% της εταιρείας, μερίδιο που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 907 εκατ. ευρώ.

Ryanair: Κοντά σε μπόνους «μαμούθ» ο CEO Μάικλ Ο’Λίρι – Οι δύο όροι για τα 100 εκατ. ευρώ-2
H Ryanair είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, σε χρηματιστηριακή αξία, αεροπορική εταιρεία στον κόσμο – Φωτ.: Shutterstock 

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, οι μετοχές της Ryanair θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, με μέσο στόχο τιμής 24 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες, εξέλιξη που θέτει τον Ο’Λίρι πολύ πάνω από το όριο για την είσπραξη του μπόνους. 

Η προοπτική του μπόνους μετοχών ήταν το αποτέλεσμα ενός προγράμματος κινήτρων που συμφωνήθηκε το 2019 και το οποίο αρχικά θα έληγε το 2024, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 13 ευρώ, πήρε «πίστωση χρόνου» έως το 2028.

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή