Αύξηση των ξένων επενδυτών το 2023 για πολυτελείς κατοικίες

Αύξηση των ξένων επενδυτών το 2023 για πολυτελείς κατοικίες

Στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η ελληνική αγορά, πάνω από την Πορτογαλία και την Ισπανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 20% προβλέπεται να σημειώσει η εισροή αγοραστών υψηλών εισοδημάτων στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2023, αγγίζοντας τους 1.200 επενδυτές. Αυτό επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices, στην οποία η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις δημοφιλέστερες χώρες για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών. Μάλιστα, η ελληνική αγορά ξεπέρασε τόσο την Πορτογαλία όσο και την Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν στην 9η και τη 14η θέση αντίστοιχα.

Αλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης της εταιρείας για την Ελλάδα είναι η αύξηση των Αμερικανών αγοραστών κατά 15%-20% σε σχέση με το 2022. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ στοχεύουν σε ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στις Κυκλάδες, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Οπως δήλωσε ο κ. Κυριάκος Ξύδης, διευθύνων εταίρος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 το γραφείο μας επέκτεινε την εμβέλειά του στην αγορά ενοικίασης πολύ επιλεγμένων πολυτελών κατοικιών, ανεξαρτήτως μεγέθους, από μικρά διαμερίσματα έως μεγάλες βίλες, σε περιοχές όπως το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και της Μυκόνου». Σχετικά με τη νέα επενδυτική δραστηριότητα του γραφείου του, ο κ. Κυριάκος Ξύδης τόνισε ότι «είμαστε σε συζητήσεις για μερικούς ακόμη επιλεγμένους τουριστικούς προορισμούς».

Σημαντική ώθηση στην αγορά κατοικιών από ξένους έχει δώσει και το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», όπου πρόσφατα διπλασιάστηκε το ελάχιστο όριο επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον κ. Ξύδη, «η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα ξεκινάει από τις 500.000 ευρώ, επομένως οποιοσδήποτε αγοραστής πολυτελούς κατοικίας από αυτό το ποσό και πάνω είναι αυτόματα επιλέξιμος να υποβάλει αίτηση για “χρυσή βίζα”». Στην έκθεση σημειώνεται ότι από το 2014 το δημοφιλές πρόγραμμα «χρυσή βίζα» της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την άδεια διαμονής σε περίπου 9.000 πολίτες που κατοικούν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και περίπου 3 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ακίνητα.

Οι δύο «δυνατοί παίκτες» που εντοπίζονται είναι οι Κινέζοι πολίτες, αποτελώντας την πλειονότητα των αιτούντων άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αλλά και οι Αμερικανοί επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, οι αιτήσεις των οποίων σημείωσαν αύξηση κατά 740% από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή