Πέντε βίλες στην Αντίπαρο πωλήθηκαν στην τιμή των 42 εκατ.

Πέντε βίλες στην Αντίπαρο πωλήθηκαν στην τιμή των 42 εκατ.

Εντείνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα στο Αιγαίο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα πρώτα σοβαρά χιόνια να πέφτουν στα ελληνικά βουνά και οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα να είναι πλέον ξεκάθαρα χειμωνιάτικες, ωστόσο οι συναλλαγές σε πολυτελή εξοχικά ακίνητα στη νησιωτική χώρα δεν έχουν σταματήσει.

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ολοκληρώθηκε αγοροπωλησία που θέτει τον πήχυ για τα εξαιρετικής ποιότητας και τοποθεσίας παραθεριστικά ακίνητα σε υψηλότατα επίπεδα. Ειδικότερα πωλήθηκαν μαζί, έναντι τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 42 εκατ., πέντε βίλες στην Αντίπαρο που βρίσκονται σε έκταση 36 στρεμμάτων συνολικά. Πρόκειται για τρεις βίλες πέντε υπνοδωματίων και άλλες δύο βίλες επτά υπνοδωματίων ποιοτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από κτηματομεσιτικές πηγές, σε παραθαλάσσια περιοχή στην ανατολική ακτή του νησιού.

Πωλητής είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, ο οποίος έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια στην αγορά ακινήτων της Αντιπάρου και διαθέτει ακόμα αρκετές σημαντικές ιδιοκτησίες εκεί. Αγοραστής είναι ο επίσης εφοπλιστής Ιωάννης Μαρτίνος, υιός του Ντίνου Μαρτίνου, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός και για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής ναυτιλιακής πλατφόρμας Signal Maritime.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Αντιπάρου φιλοξενεί κι άλλα υψηλής ποιότητας ακίνητα μεταξύ των οποίων και το θερινό σπίτι του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Τομ Χανκς. Μάλιστα, και ο Τομ Χανκς αγόρασε πρόσφατα δεύτερο ακίνητο στην περιοχή, ενώ λίγο βορειότερα διατηρεί βίλα και ο αγοραστής των πέντε ακινήτων, Ιωάννης Μαρτίνος. Οι καλές περιοχές του νησιού και τα ποιοτικά ακίνητα πετυχαίνουν ολοένα και υψηλότερες τιμές.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Αντιπάρου φιλοξενεί κι άλλα υψηλής ποιότητας ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το θερινό σπίτι του Τομ Χανκς.

Ωστόσο η κινητικότητα αυτή έχει βγάλει στην αγορά και άλλα χαμηλότερης ποιότητας ακίνητα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τη δημοφιλία του νησιού. Ανθρωποι με γνώση της αγοράς επισημαίνουν όμως ότι ζητούνται εξωπραγματικά τιμήματα για ακίνητα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γεγονός που θέτει σε ρίσκο το σύνολο της αγοράς. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως το ελληνικό γραφείο της Sotheby’s International Realty έχει δημοσιευμένες αγγελίες για έξι βίλες στην Αντίπαρο με τιμές που ξεκινούν από 1,5 εκατ. έως και 6,7 εκατ., ενώ ορισμένα εκ των μεγαλύτερων δεν έχουν καν δημοσιευμένες τιμές.

Πολλοί πιστεύουν πως, όπως και στη Μύκονο φέτος έτσι και στην Αντίπαρο το επόμενο διάστημα, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ή και θα διορθωθούν και μόνο τα πολύ υψηλής ποιότητας και χαρακτηριστικών παραθεριστικά ακίνητα θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικής Κατοικίας, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, υπολογίζει πως οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων βρέθηκαν φέτος στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα, η τάση είναι ανοδική. Το 2023 υπήρξε η πέμπτη διαδοχική χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση τιμών των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλή νησιά. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα υπερπολυτελή ακίνητα μοναδικών χαρακτηριστικών.

Με βάση την ανάλυση της Geoaxis, η μέση τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο ανέρχεται σε 13.360 ευρώ/τ.μ., στη Σαντορίνη σε 11.270 ευρώ/τ.μ., στην Πάρο σε 8.000 ευρώ/τ.μ. και στην Τζια σε 5.460 ευρώ/τ.μ. Αξιοσημείωτη είναι, ευνόητα ίσως, η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Ετσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στη Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή