Ελκυστική η ελληνική αγορά ακινήτων

Ελκυστική η ελληνική αγορά ακινήτων

Οι αποδόσεις τους είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ανέφεραν στελέχη του κλάδου σε σχετικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό είναι το δέλεαρ της ελληνικής αγοράς ακινήτων αυτή την περίοδο, καθώς, όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου φόρουμ Capital Link Invest in Greece που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Dimand Νίκο Δήμτσα, «παρά την ευρύτερη μακροοικονομική συγκυρία, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στην πλεονάζουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, σε βαθμό μάλιστα που υπερισχύει άλλων παραγόντων, όπως η αύξηση των επιτοκίων ή του κόστους κατασκευής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα παραμένει συγκριτικά υποτιμημένη ως αγορά σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

«Τόσο η ζήτηση των χρηστών για αειφόρα εμπορικά ακίνητα (γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι, καταστήματα), όσο και αυτή των αγοραστών για κατοικίες παρουσιάζει αύξηση, ενώ παράλληλα αναδύονται εναλλακτικές χρήσεις όπως τα data centers κ.λπ. Επιπροσθέτως, η τουριστική αγορά που σχετίζεται με αυτήν των ακινήτων ανθεί. Τέλος, οι πράσινες αναπτύξεις είναι επιλέξιμες χρηματοδότησης με ελκυστικά σταθερά επιτόκια υπό το πλαίσιο του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, γεγονός το οποίο δρα αντισταθμιστικά στην τάση των επιτοκίων να παραμείνουν υψηλά επί μακρόν». Κατά τον κ. Δήμτσα, η θετική αυτή τάση στην αγορά είναι διατηρήσιμη, καθώς επιπλέον υποστηρίζεται και από την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της JLL – Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία σημείωσε ότι η εικόνα στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς αντιδιαμετρική σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις μέσα σε περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Η κ. Αγαπητίδου αναφέρθηκε στην περιορισμένη προσφορά στην αγορά κατοικίας, ενώ οι τομείς που εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις είναι τα logistics και τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την ίδια, η θετική μακροοικονομική εικόνα της χώρας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι θεαματικές επιδόσεις του τουρισμού και τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στην αγορά του real estate, μετριάζοντας τις αρνητικές συνέπειες των αυξημένων τιμών και των επιτοκίων, των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης σε πράσινες, λιγότερο ρυπογόνες κατασκευές και πρακτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή