Επενδύσεις: Η άνοιξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών

Επενδύσεις: Η άνοιξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών

Αθηναϊκή Ριβιέρα, κέντρο Αθήνας, δημοφιλή νησιά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων αγοραστών

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή παραμένει η ζήτηση στην αγορά πολυτελών κατοικιών τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από Ελληνες, ομογενείς και μη. Περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με σημείο αναφοράς το έργο του Ελληνικού, σημεία του κέντρου της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, η Κρήτη, η Κέρκυρα, το Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα και νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την κ. Κορίνα Σαΐα, διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty Greece.

Κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, διαθέτοντας προϋπολογισμό που ξεκινάει από περίπου 900.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγεί η κ. Σαΐα, «κυρίως προτιμώνται νεόδμητες κατοικίες, επιφάνειας 150 τ.μ. κατά μέσον όρο, που μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο διαβίωσης και σημαντικές παροχές. Η μέση τιμή πώλησης τέτοιων ακινήτων κινείται πέριξ των 8.000 ευρώ/τ.μ. Ειδικότερα και εφόσον το ακίνητο προσφέρει και μια προοπτική επενδυτικής απόδοσης, η τιμή πώλησής του μπορεί να ξεκινάει από 6.000 ευρώ/τ.μ., φτάνοντας και τις 12.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Ασφαλώς, έχουν παρατηρηθεί και συναλλαγές σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τιμών ανά τ.μ., που όμως δεν αποτελούν τον γενικότερο κανόνα στην ελληνική αγορά», τονίζει η κ. Σαΐα.

Επενδύσεις: Η άνοιξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών-1
Υψηλή παραμένει η ζήτηση στην αγορά πολυτελών κατοικιών, τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από
Ελληνες, ομογενείς και μη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν οι αγοραστές. Οι δημοφιλέστερες παροχές είναι η ιδιωτικότητα, οι χώροι εκγύμνασης, η ύπαρξη πισίνας, εξωτερικοί περιποιημένοι χώροι, θέα, ενεργειακά τζάκια, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, υποδομές βιοκλιματικού σχεδιασμού, συστήματα ασφαλείας και παροχές προηγμένων τεχνολογιών, όπως π.χ. η έξυπνη δικτύωση (smart home). Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Σαΐα, «οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιστικών ακινήτων δείχνουν ότι οι παροχές βιωσιμότητας των ακινήτων αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά κριτήρια για την εξασφάλιση αγοραστών. Υπενθυμίζεται ότι από το 2028, όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Ο λόγος που διατηρείται η ζήτηση σε υψηλό επίπεδο είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, εξαιτίας του κλίματος έντονης αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά αγορών του εξωτερικού. Παράλληλα, στην Ελλάδα, οι προσφερόμενες αποδόσεις των ακινήτων αυτών είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις χώρες απ’ όπου κατάγονται. Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτές που εμφανίζονται περισσότερο κινητικοί για την αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία, αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και Ελληνες της ομογένειας, που επιθυμούν να τοποθετήσουν κάποια κεφάλαια και αποταμιεύσεις τους στη χώρα καταγωγής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαθέτουν προϋπολογισμό που ξεκινάει από 900.000 ευρώ και φθάνει έως 2 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση εκδηλώνουν όσοι προέρχονται από τη γενιά των millennials, δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996, ενώ σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και από ανθρώπους της Gen X (1965-1980), ιδίως μάλιστα από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι τους.

Η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει πυροδοτήσει μια σημαντική επενδυτική δραστηριότητα ανάπτυξης νέων οικοδομών σε περιοχές των νοτίων προαστίων και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής, σε περιοχές όπως το Ελληνικό, η Γλυφάδα και η Βούλα. Αυτή η τάση αντανακλάται και στην πορεία της ίδιας της επένδυσης για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Εκεί, η Lamda Development έχει επιταχύνει και εντατικοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο, ώστε να κατασκευάσει περισσότερες κατοικίες κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης του έργου, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη αφορά στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης γειτονιάς με την επωνυμία Little Athens, που χωροθετείται προς την πλευρά του Αλίμου, πάνω από τη Λ. Ποσειδώνος. Αυτή θα περιλαμβάνει 10 οικοδομικά τετράγωνα με συνολικά 1.100 διαμερίσματα και 100 καταστήματα, που στόχο έχουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν πέντε οικοδομικά τετράγωνα με συνολικά 460 κατοικίες, εκ των οποίων οι πρώτες 160 θα διατεθούν εντός του προσεχούς διμήνου. Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η προπώληση, με στόχο η κατασκευή των νέων κατοικιών να έχει ολοκληρωθεί το 2027. Οι πρώτες από αυτές τις κατοικίες θα έχουν τιμή πώλησης που θα ξεκινάει από 6.000-6.500 ευρώ/τ.μ. ή από 350.000 ευρώ και άνω και θα απευθύνονται σε Ελληνες κατοίκους ή σε ξένους που ενδιαφέρονται να έχουν ένα ακίνητο στην Αθήνα, για να μένουν κάποιο διάστημα του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή