Μείωση χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ATM άλλης τράπεζας

Μείωση χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ATM άλλης τράπεζας

Κατά 25%-30% έπειτα από διαβούλευση των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των χρεώσεων που επιβαρύνουν την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν στην οποία τηρούμε τον τραπεζικό λογαριασμό μας αναμένεται να φέρει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πολυαναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.

Αν και οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μια ελάφρυνση στις εν λόγω χρεώσεις της τάξης του 25%-30%. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση που έχει ένας καταναλωτής όταν κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν στην οποία έχει τον λογαριασμό του, και η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2,60 έως 3,75 ευρώ ανάλογα με το ποια είναι η τράπεζα-εκδότρια της κάρτας και η τράπεζα στην οποία ανήκει το ΑΤΜ που χρησιμοποίησε, θα υποχωρήσει κάτω από τα 3 ευρώ.

Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνεται στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των τραπεζών», ως μέτρο συμπεριφοράς, πέραν των προστίμων που θα επιβληθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και πιθανώς στην Τράπεζα Αττικής.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο το κύκνειο άσμα του Ιωάννη Λιανού, η θητεία του οποίου λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2024. Σε ανακοινώσεις για τις νέες χρεώσεις αναμένεται να προβούν και οι ίδιες οι τράπεζες.

Παραδείγματα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, για παράδειγμα, όταν κάνεις ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ της Alpha Bank χρησιμοποιώντας κοινή χρεωστική κάρτα της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ανά ανάληψη επιβάρυνση συνολικού ύψους 3,25 ευρώ. Και αυτό διότι η μεν Alpha Bank χρεώνει 2,50 ευρώ για τη χρήση του ΑΤΜ της, η μεν ΕΤΕ 0,75 ευρώ για τη χρήση ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Οι παραπάνω χρεώσεις αφορούν απλές χρεωστικές κάρτες καταθετικών λογαριασμών και όχι την ανάληψη μετρητών με πιστωτικές κάρτες ή με προπληρωμένες κάρτες, όπου κατά κανόνα η επιβάρυνση ανά συναλλαγή είναι μεγαλύτερη.

Η συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα υποχωρήσει κάτω από τα 3 ευρώ.

Ανάλογες χρεώσεις επιβάλλουν και οι υπόλοιπες τράπεζες και όχι μόνο οι δύο του παραδείγματος. Για τη χρήση των ΑΤΜ τους με σκοπό την ανάληψη μετρητών με κάρτα που έχει εκδοθεί από άλλη τράπεζα του εσωτερικού, η ΕΤΕ επιβάλλει χρέωση 2,60 ευρώ, η Eurobank 2,50 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3 ευρώ και η Τράπεζα Αττικής 2 ευρώ. Για την ανάληψη μετρητών σε δίκτυα ΑΤΜ άλλων τραπεζών η Alpha Bank και η Eurobank χρεώνουν 0,75 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 0,60 ευρώ και η Τράπεζα Αττικής 0,50 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι για την ανάληψη μετρητών με χρεωστική κάρτα από ΑΤΜ της τράπεζας όπου τηρείται ο λογαριασμός δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες για την ανάληψη μετρητών συγκαταλέγονταν σε αυτές που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον διοικητή της να ζητεί στις αρχές του καλοκαιριού τη δημοσιοποίηση των σχετικών τιμολογίων από τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή