Εγκρίθηκε η εξαγορά της Imerys Bωξίτες από τη Mytilineos

Εγκρίθηκε η εξαγορά της Imerys Bωξίτες από τη Mytilineos

Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη πλέον η Mytilineos

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την έγκριση της εξαγοράς τηs Imerys Bωξίτες από τη Mytilineos. Η δραστηριότητα της Imerys Bωξίτες πρόκειται να συγχωνευθεί με την επίσης 100% θυγατρική της Mytilineos, «Δελφοί Δίστομον», στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης του κλάδου μεταλλουργίας της εταιρείας. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς και της διαδικασίας συγχώνευσης, η Mytilineos καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη της Ευρώπης και αυξάνει σημαντικά τη δυναμικότητα παραγωγής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Mytilineos, η νέα δραστηριότητα θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους, που είναι η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Επιπλέον, η συνένωση των δύο ορυχείων συνεπάγεται σοβαρές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, logistics, από κοινού χρήση λιμένος Ιτέας κ.ά).

Επιπλέον, με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται από τη Mytilineos, εξασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Εξάλλου διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Ε.Ε., καθώς η Mytilineos εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos στον τομέα της μεταλλουργίας προσβλέπει στην επέκταση και σε άλλα μέταλλα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο. Παράλληλα, συνεχίζει τις επενδύσεις στο δευτερόχυτο αλουμίνιο, ενώ ερευνά συστηματικά τις δυνατότητες για σημαντική περαιτέρω επέκταση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της Imerys Bωξίτες θα απασχολεί άμεσα 500 άτομα υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα μεταλλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή