Πράσινο ντιλ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με την Intrakat

Πράσινο ντιλ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με την Intrakat

Στρατηγική συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη στρατηγική συμμαχία στον τομέα των ΑΠΕ προχώρησε η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μετάβαση της εταιρείας από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Η δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και ομίλου Intrakat είναι ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί η θυγατρική της ΔΕΗ για τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό κατασκευήν, συνολικής ισχύος περίπου 164 ΜW, και ταυτόχρονα θα εισέλθει ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του ομίλου Intrakat με ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει υπό προϋποθέσεις επέκταση της συμμετοχής της ΔΕΗ στο 51%.

Αιολικά πάρκα

H συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (Enterprise Value) 100 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβάλλει τίμημα ύψους 80 εκατ. ευρώ σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ανάπτυξης των έργων. Οι συνολικές επενδύσεις για τη δυνητική πλήρη ανάπτυξη των έργων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και μετόχων αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Με την εξαγορά των έξι έργων συνολικής ισχύος 164 ΜW η ΔΕΗ προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της δύο εν λειτουργία αιολικά πάρκα, το «Φραγκάκι» ισχύος 15 ΜW στην Ανδρο και το «Καστρί» ισχύος 5 MW στην Εύβοια, περιοχές που θεωρούνται από τις πλέον αποδοτικές από άποψη ανέμων, και έργα συνολικής ισχύος 144 μεγαβάτ που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, από το στάδιο των παραγγελιών έως το στάδιο της έναρξης κατασκευής στα μέσα του 2024. Η ένταξη αυτών των έργων θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στο οποίο κυρίαρχη θέση κατέχουν τα φωτοβολταϊκά.

«Σήμερα προσθέτουμε, στο ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιό μας, έξι σημαντικά έργα ΑΠΕ, που ανταποκρίνονται πλήρως στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Ταυτόχρονα εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με την Intrakat που οδηγεί και τις δύο εταιρείες σε μια δυναμική και ασφαλή ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί τον κεντρικό στόχο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη δημιουργία ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», Κωνσταντίνος Μαύρος.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» μέσω οργανικής ανάπτυξης, εξαγορών και στρατηγικών συμμαχιών έχει καταφέρει σε διάστημα τεσσάρων ετών να εικοσαπλασιάσει το μέγεθός της. Διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία κοντά στα 700 μεγαβάτ και έργα 1,3 μεγαβάτ που βρίσκονται υπό κατασκευήν ή στα τελευταία στάδια δημοπράτησης και στοχεύει σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 5 GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι συνολικές επενδύσεις για τη δυνητική πλήρη ανάπτυξη των έργων εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2022 η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο πάρκων εν λειτουργία ισχύος 112 ΜW της Volterra. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εξαγόρασε έργα συνολικής ισχύος 46 MW της Piraeus Equity Partners και υπέγραψε επίσης μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Μytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και αγορά ηλιακών πάρκων 210 MW στη Ρουμανία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη διαδικασία σύστασης της κοινής εταιρείας ΜΕΤΩΝ με τη γερμανική RWE, που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 μεγαβάτ στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Intrakat αποτελείται συνολικά από 95 έργα δυναμικότητας 2,8 GW. Αντικείμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι 31 αιολικά έργα, συνολικής ισχύος 893,6 MW και 49 φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος 879,8 MW. Παράλληλα, η Intrakat έχει στην κατοχή της και 15 ακόμα έργα 982,7 MW που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. Τα έργα αυτά δεν είναι μέρος της υφιστάμενης συμφωνίας, ωστόσο υπάρχει η πρόβλεψη ώστε να ενταχθούν και τα έργα αυτά, δυνητικά στο μέλλον, στην κοινή εταιρεία που θα δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες. Σε πλήρη ανάπτυξη, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αποδίδει 120 εκατ. ευρώ ετήσια λειτουργικά κέρδη EBITDA.

Επιτάχυνση έργων

Οπως ανέφεραν χθες πηγές εντός της Intrakat, η συμφωνία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» επιτρέπει τη σημαντική επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, κάτι που θα προσφέρει ταχύτερα υπεραξίες στους μετόχους. Παράλληλα, η συμμαχία με τον όμιλο της ΔΕΗ θα επιτρέψει και τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου, αλλά και των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, για την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα της Intrakat, έως το τέλος του 2025, προβλεπόταν η ανάπτυξη 121 MW αιολικών έργων και 338 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως επίσης και 100 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας (και περίπου 250 MW έως το 2030). Αντίστοιχα, για την περίοδο μετά το 2025 προγραμματίζονταν έργα για την ανάπτυξη 753 MW αιολικών πάρκων και 542 MW φωτοβολταϊκών πάρκων. Η προσδοκία της διοίκησης της Intrakat είναι ότι η υλοποίηση των έργων αυτών θα επισπευσθεί σημαντικά, μέσω της συνεργασίας με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

«Η έναρξη αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιταχύνει τον φιλόδοξο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και θα συμβάλει καταλυτικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας – ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή