Βρετανία: Δανέζικος όμιλος θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό στον κόσμο

Βρετανία: Δανέζικος όμιλος θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό στον κόσμο

Το αιολικό πάρκο θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. «Αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027», ανέφερε ο όμιλος Ørsted

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οριστικοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού σταθμού παγκοσμίως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο δανέζικος όμιλος Ørsted.

Οπως ανέφερε ο όμιλος, που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υπεράκτιο πάρκο θα ονομάζεται Hornsea 3 και αναμένεται να κατασκευαστεί σε θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά των ακτών της Βρετανίας.

«Ο Ørsted έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως, το Hornsea 3, που θα έχει ισχύ 2,9 γιγαβάτ και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια της Βρετανίας να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Η απόφαση λαμβάνεται αφότου αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες ακύρωσαν έργα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ φέτος, γιατί το αυξανόμενο κόστος καθιστούσε τα έργα αυτά μη κερδοφόρα.

Σημειώνεται πως οι μετοχές του ομίλου, που μειώθηκαν περισσότερο από το μισό φέτος, αυξήθηκαν κατά 4,1% μετά την είδηση αυτή.

Το αιολικό πάρκο, που θα βρίσκεται 160 χλμ ανοιχτά των ακτών του Γιόρκσιρ, αναμένεται να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο όμιλος Ørsted εκμεταλλεύεται σήμερα 12 υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βρετανία, ανάμεσά τους τα Hornsea 1 και 2.

Μόλις λειτουργήσουν οι νέες τουρμπίνες, η περιοχή που θα περιλαμβάνει τα υπεράκτια πάρκα Hornsea 1, 2 και 3 θα έχει συνολική ισχύ άνω των 5 γιγαβάτ, υπογράμμισε ο όμιλος.

Η πλειονότητα των συμβολαίων που συνδέονται με τις επενδύσεις της Hornsea 3 υπογράφηκαν πριν από τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών που οφείλονται στον πληθωρισμό, κάτι που επέτρεψε να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικές τιμές, δήλωσε με ικανοποίηση ο όμιλος, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πολύ μεγάλο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ.

Η αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει δυσκολίες, παρά τις φιλοδοξίες των Ευρωπαίων να αποκτήσουν πράσινες πηγές ενέργειας. Την ώρα που ο τομέας αναμένεται να επενδύσει μαζικά για να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη ζήτηση, επηρεάζεται από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των υλικών.

Στο αιολικό πάρκο Hornsea 3, οι μεγαλύτερες τουρμπίνες και οι συνέργειες με τα πάρκα Hornsea 1 και 2 αναμένεται «να έχουν λειτουργικά έξοδα μικρότερα από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα», ανακοίνωσε ο δανέζικος όμιλος.

Ο όμιλος Ørsted σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει σε αυτήν την περιοχή το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 4, το οποίο θα παράγει ισχύ 2,6 γιγαβάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή