Εκτός χρηματιστηρίου του Τόκιο η Toshiba

Εκτός χρηματιστηρίου του Τόκιο η Toshiba

Η εταιρεία εξαγοράστηκε έναντι 14 δισ. δολαρίων από ομάδα επενδυτών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβολο κάποτε της παγκόσμιας κυριαρχίας των Ιαπώνων στην αγορά ηλεκτρονικών, η Toshiba κλείνει ένα κεφάλαιο 74 ετών με την έξοδό της από το χρηματιστήριο του Τόκιο. Η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, πυρηνικού και αμυντικού εξοπλισμού και υπολογιστών ιδιωτικοποιείται από ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την επενδυτική εταιρεία Japan Industrial Partnets (JIP), η οποία περιλαμβάνει επίσης την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Orix, την εταιρεία κοινής ωφελείας Chubu Electric Power και την κατασκευάστρια ημιαγωγών Rohm.

Η εξαγορά, ύψους 14 δισ. δολαρίων, σημαίνει ότι η Toshiba παραμένει σε εγχώρια χέρια έπειτα από παρατεταμένες μάχες με ξένους επενδυτές που παρέλυσαν τον κολοσσό. «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον με νέο μέτοχο», ανέφερε η εταιρεία στο σχετικό ανακοινωθέν. Αν και δεν είναι σαφές τι μορφή θα πάρει τελικά η Toshiba υπό τους νέους ιδιοκτήτες της, ο CEO της Tάρο Σιμάντα, ο οποίος παραμένει στον ρόλο του μετά την εξαγορά, αναμένεται να επικεντρωθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής απόδοσης. Τη διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή θα παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς η εταιρεία απασχολεί περίπου 106.000 άτομα και ορισμένες από τις δραστηριότητές της θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια.

Γιατί λοιπόν ένα από τα πιο διάσημα βιομηχανικά ονόματα της Ιαπωνίας είχε τόσο θεαματική πτώση; Η κατάρρευση άρχισε το 2015 όταν ήρθαν στο φως λογιστικές ατασθαλίες σε πολλαπλά τμήματα, με πολλές από αυτές να αφορούν ανώτατα στελέχη. Η Toshiba επί τουλάχιστον μία επταετία υπερεκτιμούσε τα κέρδη της κατά 1,59 δισ. δολάρια, ενώ βρέθηκε υπόλογη και για άλλες λογιστικές παρατυπίες. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις των μετόχων. Μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι η Toshiba είχε έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας –το οποίο θεωρούσε την Toshiba στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο– για να καταστείλει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών. 

το τέλος του 2016 η Toshiba δήλωσε ότι θα διαθέσει πολλά δισ. δολάρια στην κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού που είχε αγοράσει η αμερικανική μονάδα Westinghouse Electric έναν χρόνο νωρίτερα. Τρεις μήνες αργότερα, η τελευταία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης αφήνοντας την Toshiba αντιμέτωπη με κατάρρευση της πυρηνικής της επιχείρησης και χρέη 6 δισ. δολαρίων, γεγονός που την ανάγκασε να πουλήσει σειρά επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, αναγκάστηκε να βγάλει στο σφυρί τη μονάδα τσιπ Toshiba Memory, σε μια εποχή μάλιστα που οι εταιρείες επένδυαν πολλά στο μέλλον της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Υστερα από πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν έπρεπε να διασπαστεί, η Toshiba δημιούργησε μια επιτροπή για να διερευνήσει εάν θα μπορούσε να γίνει ιδιωτική. Τον Ιούνιο του 2022 έλαβε οκτώ προτάσεις εξαγοράς. Η νέα ιδιοκτήτρια JIP έχει ιστορικό στη δημιουργία επιχειρήσεων από μεγάλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος φορητών υπολογιστών της Sony και της μονάδας κάμερας της Olympus, η Toshiba όμως είναι πολύ μεγαλύτερη εταιρεία και το διακύβευμα ακόμη πιο υψηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT