Το ισπανικό κράτος αποκτά ξανά μερίδιο στον όμιλο Telefonica

Το ισπανικό κράτος αποκτά ξανά μερίδιο στον όμιλο Telefonica

Αγοράζει το 10% έναντι 2 δισ. ως απάντηση σε κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σπάνια κίνηση προστατευτισμού η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας ετοιμάζεται να αποκτήσει εκ νέου μερίδιο στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Telefonica, με στόχο να διαφυλάξει ένα από τα πιο στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, απέναντι στον επενδυτικό «επεκτατισμό» της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι «μπαίνει» ξανά στον κολοσσό της Telefonica, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεφωνίας και δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, έπειτα από δύο δεκαετίες, αποκτώντας μερίδιο 10%, αντί 2 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά την είδηση για το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου, οι μετοχές της εταιρείας εκτοξεύθηκαν κατά 5,5% στα 3,76 ευρώ, ενώ νωρίτερα κέρδιζαν έως και 7,2%, στο μεγαλύτερο άλμα τους από τον Ιανουάριο του 2021. Η Μαδρίτη αυξάνει έτσι το διακύβευμα στη μάχη επιρροής για την Telefonica, έναν κολοσσό που παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες στον στρατό και στο υπουργείο Αμυνας, ενώ αλλάζει γραμμή πλεύσης έπειτα από χρόνια απροθυμίας να παρέμβει στις αγορές και να αναλάβει την κυριότητα εταιρειών, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Sepi, το επενδυτικό όχημα της ισπανικής κυβέρνησης, θα αγοράσει έως και το 10% των μετοχών της Telefonica για να προσφέρει «μεγαλύτερη σταθερότητα μετόχων» και να προστατεύσει τις «στρατηγικές ικανότητες» του πρώην μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών.

Η Saudi Telecom πρόσφατα είχε διαθέσει 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου 4,9% της Telefonica και είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ένα επιπλέον 5%.

Η κίνηση της ισπανικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στη Saudi Telecom (STC) που έχει βάλει πλώρη για να αποκτήσει ανάλογο ποσοστό, στο πλαίσιο της επέκτασης των επενδύσεών της στην Ευρώπη. H STC δήλωσε πρόσφατα ότι είχε διαθέσει 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου 4,9% της Telefonica και είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ένα επιπλέον 5%, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένας σαουδαραβικός οργανισμός αποκτά μερίδιο σε μεγάλο ισπανικό όμιλο. Για να αυξήσει το μερίδιό της στο 9,9%, η STC θα χρειαστεί να μετατρέψει τα παράγωγα που αγόρασε σε ίδια κεφάλαια, ενώ για να λάβει μερίδιο άνω του 5% απαιτείται η έγκριση της ισπανικής κυβέρνησης, απόφαση που δεν αναμένεται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Εάν το ισπανικό κράτος (ή η STC) εξασφαλίσει μερίδια 10%, θα επισκιάσει την Blackrock Inc, την Caixabank SA και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Telefonica.

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο στρατηγική εταιρεία στην Ισπανία, όχι μόνο λόγω της παρουσίας της στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και την καινοτομία αλλά και λόγω του βάρους της στην ασφάλεια και την άμυνα» δήλωσε, χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νάντια Καλβίνο, η οποία θα αναλάβει από την επόμενη χρονιά το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Ισπανία, πρόσθεσε, ευθυγραμμίζεται «με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που αυξάνουν τις μετοχές τους σε μεγάλους και στρατηγικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς».

Εντός της κυβέρνησης οι απόψεις διίστανται για την κίνηση των Σαουδαράβων, σύμφωνα με αξιωματούχους. Θεωρήθηκε ευνοϊκή από εκείνους που υποστήριζαν τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς της Ισπανίας με την πετρελαιοπαραγωγό χώρα, δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που εκφράζουν καχυποψία για τις προθέσεις της STC. Οι κυβερνήσεις γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν σημαντική ξένη επιρροή στους κατεστημένους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, λέει η Κάρεν Εγκαν, ανώτερη αναλύτρια τηλεπικοινωνιών στην Enders Analysis. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες της Μέσης Ανατολής βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να ενισχύσουν τη φήμη τους συνδέοντας το όνομά τους με μια «κορυφαία εταιρεία» όπως η Telefonica, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή