ΗΠΑ: Σχέδια για αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα

ΗΠΑ: Σχέδια για αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα

Στο στόχαστρο οι εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και φωτοβολταϊκών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου είναι πλέον ορατό, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέπτεται να αυξήσει τους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στα σχέδια της Ουάσιγκτον αναφέρεται αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία καθαρής ενέργειας.

Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διατηρήσει σε ισχύ τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ. Δεδομένου, όμως, ότι στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί διχογνωμία σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική, ο Λευκός Οίκος και άλλες υπηρεσίες επανεξετάζουν τους δασμούς και ενδεχομένως θα τους αναθεωρήσουν συνολικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Ειδικότερα, στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα επιβάλλονται ήδη δασμοί ύψους 25%, που πρακτικά έχουν εμποδίσει τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να διεισδύσουν στην αμερικανική αγορά. Η αύξηση αυτών των δασμών μάλλον θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές. Οι πηγές που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν παράλληλα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών ή εξαρτημάτων φωτοβολταϊκών, όπως και στις εισαγωγές μπαταριών για ηλεκτροκίνητα.

Εκφράζονται φόβοι πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, παρά την προστασία από τους υφιστάμενους δασμούς.

Οπως σχολιάζει η WSJ, αυξάνοντας τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ισχυριστεί ότι τηρεί σκληρή στάση προς την Κίνα, ενώ η υπερδύναμη μπαίνει σε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2024 κι ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει ως αντίπαλό του και πάλι τον Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι είναι παράλληλα πιθανόν να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές ορισμένων κινεζικών προϊόντων, που –σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησής του– δεν είναι στρατηγικής σημασίας. Οι ίδιες πηγές της Ουάσιγκτον τόνισαν, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τελική απόφαση για το θέμα των δασμών. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί σε παλαιότερες φάσεις διαξιφισμοί ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης, που δεν οδήγησαν στη διαμόρφωση θέσης. Προσφάτως, όμως, ο προβληματισμός και οι διαβουλεύσεις έχουν ενταθεί, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τις εξαγωγές της Κίνας σε καθαρή ενέργεια που κυριολεκτικά κατακλύζουν τις αγορές ανά τον κόσμο και προσφέρονται σε χαμηλές τιμές, καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της Κίνας.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν φόβους πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις τόσο φθηνές κινεζικές εισαγωγές, παρά την προστασία που τους παρέχουν οι υφιστάμενοι δασμοί και το νέο πακέτο επιδοτήσεων. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ενώπιον των μελών του συνδικάτου των αυτοκινητοβιομηχανιών UAU, εξέφρασε την άποψη ότι «η Κίνα είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα» και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να επιτρέψει να γίνει αυτό.

Στο μεταξύ, ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ασκούν πιέσεις για να μειωθούν ορισμένοι δασμοί. Βλέπουν, άλλωστε, την αναγκαστική μείωση των δασμών ως μέσον για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού. Είναι σαφές, πάντως, πως αν τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε αύξηση ορισμένων δασμών για να διατηρήσει την πίεση στο Πεκίνο, θα υπονομεύσει τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με την Κίνα. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν που τάσσονται υπέρ της διατήρησης των δασμών συγκαταλέγεται και η κινεζικής καταγωγής εκπρόσωπος Εμπορίου, Κάθριν Τάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT