Σε συντάξεις το 15,7% του ΑΕΠ

Μειώνονται, αλλά παραμένουν υψηλά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες - Η Ελλάδα ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις έναντι 8,5% στην Ε.Ε.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας και αναλογιστικής βιωσιμότητας έχει μπει ο ΕΦΚΑ, όπως διαπιστώνουν εμμέσως πλην σαφώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της για την 3η αξιολόγηση μετά την ενισχυμένη εποπτεία, όσο και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ το 2024 φαίνεται πως επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον περαιτέρω περιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, κυρίως, δε, αυτών που αφορούν επικουρικά και εφάπαξ, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα.

Για το 2024 προβλέπεται πλεόνασμα της τάξης των 864 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, στην πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν διαπιστώνει πως η προβλεπόμενη μείωση του κόστους των συντάξεων θα έχει μεγάλη συμμετοχή στην απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για σταθεροποίηση του χρέους και την επίτευξη, μακροπρόθεσμα, περιορισμού του στο 60% του ΑΕΠ. Και εκτιμά πως εφόσον εφαρμοστούν οι θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ο στόχος θα επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. αναφέρει πως η μείωση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση έχει συμμετοχή της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων στην προσπάθεια περιορισμού του χρέους, κυρίως λόγω της περικοπής των δημόσιων δαπανών για συντάξεις (-2,1 ποσοστιαίες μονάδες), η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη (0,7 ποσοστιαίες μονάδες).

Αλλά και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, αν και αναφέρει πως για την ώρα η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει πολλά και συγκεκριμένα το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις έναντι 8,9% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών στον ΟΟΣΑ και 8,5% στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει πως η χώρα μας είναι η μόνη που θα πετύχει αξιοσημείωτη μείωση μακροπρόθεσμα, προφανώς λόγω της ωρίμανσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Ετσι η δαπάνη θα μειώνεται, αν και θα παραμένει υψηλή, έως το 2035 (13,7% έναντι 9,8% στον ΟΟΣΑ και 9,4% στην Ε.Ε.), ενώ θα πέσει στο 12% του ΑΕΠ, λόγω της ωρίμανσης όλων των προηγούμενων συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, το 2060, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρίσκεται στο 13,9% του ΑΕΠ και στον ΟΟΣΑ στο 10,3%.

Θετικό πρόσημο έχει και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ. Τη θετική πορεία του ασφαλιστικού αποτυπώνει και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2024, για πλεόνασμα της τάξης των 864 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένονται αυξημένα κατά 5,12% (16,79 δισ. ευρώ έναντι 15,95 δισ. ευρώ του 2023), ενώ αυξημένες κατά 3,11% θα είναι και οι δαπάνες για συντάξεις (32,18 δισ. ευρώ έναντι 31,29 δισ. ευρώ το 2023).

Οσο για την κρατική επιχορήγηση προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, θα ανέλθει σε 15,44 δισ. ευρώ έναντι 15,75 δισ. ευρώ για το 2023. Ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης προβλέπεται να επιχορηγηθεί με 170 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας των ασφαλιστικών εισφορών που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή