Ρήγμα στον ΟΠΕΚ, η Ανγκόλα αποχωρεί από το καρτέλ

Ρήγμα στον ΟΠΕΚ, η Ανγκόλα αποχωρεί από το καρτέλ

Ηρθε σε ρήξη με το Ριάντ έπειτα από διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής της

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ έπειτα από διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής της, προκαλώντας πλήγμα στο καρτέλ πετρελαίου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση λαμβάνει χώρα αφότου ο ΟΠΕΚ μείωσε την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της Ανγκόλας τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο σειράς περικοπών που προώθησε η Σαουδική Αραβία για να στηρίξει τις τιμές.

Η Ανγκόλα προσχώρησε στον ΟΠΕΚ το 2007, αλλά συγκρούστηκε με τη Σαουδική Αραβία σε πρόσφατες συναντήσεις σχετικά με τις προσπάθειες να μειώσει τη βασική γραμμή παραγωγής της –το επίπεδο βάσει του οποίου υπολογίζεται η ποσόστωση παραγωγής κάθε μέλους– για να αντανακλά τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Η Ανγκόλα αποχώρησε από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αλλά τελικά συμφώνησε –μαζί με τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό– να επανεξεταστεί η βασική παραγωγή της από ανεξάρτητο τρίτο μέρος. Επειτα από αυτή την αναθεώρηση, οι βασικές γραμμές και των τριών χωρών για το 2024 μειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο.

Παρότι η χώρα ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος παραγωγός της Αφρικής, η παραγωγή της Ανγκόλας μειώθηκε περίπου 40% τα τελευταία οκτώ έτη σε 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς δεν κατάφερε να επενδύσει επαρκώς στα απαρχαιωμένα κοιτάσματά της. Ως εκ τούτου η παραγωγή της είναι σημαντικά κατώτερη των ποσοστώσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.

Επίσης, ενώ έχει προσελκύσει κορυφαίους ομίλους, όπως BP, ExxonMobil και Chevron, τα κοιτάσματά της που βρίσκονται σε βαθιά ύδατα εξαντλούνται πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα κοιτάσματα εκτός θαλάσσης.

Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA και επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι η Ανγκόλα δεν είχε φαινομενικά συμβιβαστεί με τη συμφωνία του Ιουνίου, η οποία επέτρεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, να αυξήσουν τη βασική γραμμή τους για το 2024, ενώ η δική της περικόπηκε.

«Οι σπόροι αυτής της εξόδου τέθηκαν τον Ιούνιο», είπε. «Επιπλέον, η Ανγκόλα ήταν ένα από τα πιο δυσαρεστημένα μέλη, έχοντας προχωρήσει σε πολλές αποχωρήσεις από τις συνεδριάσεις των υπουργών Πετρελαίου τα τελευταία χρόνια».

Η αποχώρηση συνιστά πλήγμα για τον ΟΠΕΚ, αλλά δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του καρτέλ να επηρεάσει την αγορά. Η παραγωγή 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα της Ανγκόλας αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή