Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές φυσικού αερίου μέχρι το 2031 στην Ευρώπη

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές φυσικού αερίου μέχρι το 2031 στην Ευρώπη

Στο 97,5% η πληρότητα αποθεμάτων στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ακριβότεροι σε σχέση με το παρελθόν είναι οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη, παρότι ο φόβος των ελλείψεων φυσικού αερίου δεν φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί ούτε αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει αποθέματα-ρεκόρ φυσικού αερίου με πληρότητα περίπου 97,5% στα τέλη Νοεμβρίου, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες ελλείψεων. Παράλληλα, οι εισαγωγές LNG και η υψηλότερη διαθεσιμότητα πυρηνικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων εν μέσω ενός σχετικά ήπιου χειμώνα βελτιώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Επίσης, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εν μέρει και λόγω της οικονομικής στασιμότητας.

Ετσι η Moody’s εκτιμά πλέον ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα ανέρχονται στα τέλη Μαρτίου στο 55%, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλά και με διακυμάνσεις», σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s. Ηδη διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 και αναμένεται να μείνουν υψηλά μέχρι τουλάχιστον το 2031. Σημειώνεται ότι τη διετία 2020 και 2021 οι τιμές ήταν χαμηλότερες από τον μέσον όρο.

«Οι κινήσεις σε αυτές τις τιμές γενικά ακολουθούν τις κινήσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου με καθυστέρηση αρκετών μηνών λόγω hedging (αγοράς ενέργειας εκ των προτέρων) των προμηθευτών ενέργειας. Επομένως, η πτώση στις τιμές χονδρικής της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου δεν έχει μετακυλιστεί ακόμη πλήρως στους καταναλωτές», σχολίασε στο CNBC ο James Waddell, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία Energy Aspects.

Οι τιμές χονδρικής είναι περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερα από το 2022, αλλά υπερδιπλάσιες από τον ιστορικό μέσον όρο. «Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να ασκούνται πιέσεις στα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες, και στην περίπτωση των τελευταίων βλέπουμε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετακίνησης της παραγωγής εκτός Ευρώπης», σημείωσε ο Waddell.

Βέβαια εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Κατ’ αρχάς τα αποθέματα μπορεί να μειωθούν ταχύτατα, εάν σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης ενδέχεται να αυξηθεί η ζήτηση LNG από την Ασία, απομακρύνοντας πιθανές εισαγωγές από την Ευρώπη.

Παράλληλα αναμένονται διακυμάνσεις στις τιμές λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, όπως το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ροών μέσω αγωγών από τη Ρωσία ή η περίπτωση μποϊκοτάζ. Τέλος, βέβαια, ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, ιδίως εάν κλιμακωθεί σε ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να αναστατώσει την αγορά φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή