Κούρσα για την εξαγορά εταιρείας πυραύλων

Κούρσα για την εξαγορά εταιρείας πυραύλων

Η United Launch Alliance έχει λάβει προσφορά και από την Blue Origin, τη διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η United Launch Alliance, η εταιρεία που κυριάρχησε στις εκτοξεύσεις πυραύλων του Πενταγώνου πριν και από την ύπαρξη της SpaceX του Ελον Μασκ, μπορεί να αποκτήσει νέους ιδιοκτήτες και ανάμεσα σε αυτούς και έναν δισεκατομμυριούχο, τον Τζεφ Μπέζος ή τον Στέφεν Φάινμπεργκ. Ειδικότερα, η United Launch Alliance έχει λάβει προσφορές εξαγοράς από την Blue Origin, τη διαστημική εταιρεία του Μπέζος, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Cerberus, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Φάινμπεργκ, αλλά και την κατασκευάστρια αεροσκαφών και αμυντικού εξοπλισμού Textron, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Πάντως δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί πόσα χρήματα έχουν προσφέρει οι μνηστήρες της ULA και η εξαγορά ίσως και να μην πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal. Κάποιοι, που γνωρίζουν την υπόθεση, επισημαίνουν ότι η αποτίμηση της United Launch Alliance θα μπορούσε έως ένα βαθμό να είναι προβληματική, διότι η ιστορική της απόδοση βασίζεται σε πυραύλους, των οποίων τη χρήση διακόπτει.

Σύμφωνα, πάντως, με την Jefferies, η ULA θα απέφερε 2 έως 3 δισ. δολάρια σε μια πώληση. Ενας άλλος μνηστήρας είχε προσφέρει 2 δισ. δολάρια για να αγοράσει τη ULA το 2015. Οι κολοσσοί των Boeing και Lockheed Martin ελέγχουν από κοινού και εξ αδιαιρέτου τη ULA από τότε που οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη σύσταση της εταιρείας σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια. Κι αυτό έβαλε τέλος στον ανταγωνισμό για την εκτόξευση πυραύλων μεταξύ των δύο γιγάντων της αεροδιαστημικής.

Οταν συγκροτήθηκε η United Launch Alliance, αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστήριξαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας της, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει η διάθεση δύο οικογενειών πυραύλων, που θα είναι σε θέση να εκτοξεύουν δορυφόρους αμυντικού χαρακτήρα καθώς και δορυφόρους συλλογής πληροφοριών. Οι δύο οικογένειες είναι οι Delta IV της Boeing και Atlas V της Lockheed.

Η ULA είχε ένα μεγάλο ρεκόρ ως εταιρεία εκτόξευσης, ολοκληρώνοντας περισσότερες από 155 αποστολές όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα η Boeing και η Lockheed επιδιώκουν να πουλήσουν τη ULA διότι πλέον αποσύρουν σταδιακά τους πυραύλους Delta και Atlas και την πιέζουν να τους αντικαταστήσει με έναν νέο πύραυλο, που ονομάζεται Vulcan Centaur. Η εναρκτήρια εκτόξευση του πυραύλου έχει προγραμματιστεί στις 8 Ιανουαρίου 2024.

Η ULA και κάθε πιθανός νέος ιδιοκτήτης αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική αγορά για εκτοξεύσεις πυραύλων σε σύγκριση με τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία. Η εταιρεία SpaceX του Ελον Μασκ εγκαινίασε αυτή την αλλαγή χρησιμοποιώντας τον στόλο επαναχρησιμοποιούμενων ενισχυτών της, συμπεριλαμβανομένου του βασικού της Falcon 9, για έναν αυξανόμενο αριθμό εμπορικών αποστολών καθώς και αποστολών της NASA και του Πενταγώνου, όπως αναφέρει η WSJ. Επί σειράν ετών η ULA είχε ουσιαστικά το μονοπώλιο στις εκτοξεύσεις πυραύλων άμυνας και πληροφοριών στο Διάστημα, έως ότου εισήλθε στο πεδίο η SpaceX. Το Πεντάγωνο αναζητά τώρα περισσότερους παρόχους εκτόξευσης. Η ζήτηση έχει επίσης μετατοπιστεί διότι πληθαίνουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες οι οποίες αποπειρώνται να μεταφέρουν δορυφόρους επικοινωνίας σε χαμηλή τροχιά πέριξ της Γης, όπως έκανε το τμήμα Starlink της SpaceX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT