Η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Το θέμα της στήριξης του Κιέβου προκαλεί ήδη τριβές στο αμερικανικό Κογκρέσο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμμαχικές προς την Ουκρανία χώρες έχουν κάτι να επιδείξουν αναφορικά με τα 122 δισ. δολ. που χορήγησαν στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η μέγιστη επιτυχία τους έγκειται στο ότι η ουκρανική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική τους μήνες που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου, ενώ το τρέχον έτος ανέκαμψε με απροσδόκητα ζωηρό βηματισμό. Βέβαια, δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος η οικονομική αρωγή για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα να φθίνει προϊόντος του χρόνου, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, ειδικά καθώς η σύρραξη παλινδρομεί και δεν δείχνει να είναι κοντά στο τέλος της.

Το ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη για τις δωρήτριες κυβερνήσεις τελούν υπό πίεση, αλλά και το γεγονός πως επίκεινται εκλογές το 2024 για την προεδρία των ΗΠΑ και το Ευρωκοινοβούλιο, επιτείνουν την αβεβαιότητα. Ωστόσο, η αλληλεγγύη για το Κίεβο θα συνεχιστεί και το 2024, ίσως και γιατί ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. έχουν άλλη επιλογή και διότι πρόκειται να αποβεί για τις συμμαχικές δυνάμεις μια κερδοφόρος επένδυση. Το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Οικονομίας του Κιέλου, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει κάθε τύπου βοήθεια προς την Ουκρανία, υπολογίζει ότι οι διεθνείς δωρήτριες χώρες έχουν ήδη δεσμεύσει σχεδόν 230 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο.

Το περίπου 50% το υποσχέθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ σχεδόν το ήμισυ από το πρώτο αφορούσε άμεση κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του Κιέβου. Από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών δόθηκαν περίπου 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν στρατιωτική βοήθεια. Εκτιμάται ότι πιο πολλά θα απαιτηθούν τα προσεχή έτη, ανεξαρτήτως εάν παραταθεί ο πόλεμος ή εκκινήσει η ανοικοδόμηση. Παρά ταύτα η ισχύς της αλληλεγγύης των συμμάχων έναντι του Κιέβου αναμένεται να τεθεί σε δοκιμασία το 2024 εξαιτίας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των εντάσεων εντός της Ε.Ε. για τον χειρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο το θέμα της ουκρανικής βοήθειας προκαλεί αντιπαλότητες. Η δε πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ολοκληρωτικά. Στη Γηραιά Ηπειρο ένας σύμμαχος του Πούτιν ανέλαβε την πρωθυπουργία στη Σλοβακία, συντασσόμενος με την Ουγγαρία και άλλες λίγες χώρες που ζητούν λήξη κυρώσεων για τη Μόσχα. Ανεξαρτήτως των πολιτικών κινδύνων, η ροή της βοήθειας δεν θα παύσει. Το ΔΝΤ χαιρέτισε πρόσφατα την επίδοση της Ουκρανίας, βελτιώνοντας τις φετινές προβλέψεις για ανάπτυξη από 1%-3% στο 4,5%. Ο πληθωρισμός στο 5,3% φέτος, χαμηλότερος από πολλές χώρες της Ε.Ε., συνιστά απρόσμενο χαρακτηριστικό μιας χώρας εμπόλεμης. Τέλος, η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει άρση των ελέγχων συναλλάγματος, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα σχεδόν 40 δισ. δολάρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή