Μισό δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο ενδεκάμηνο

Μισό δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο ενδεκάμηνο

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5,826 δισ. ευρώ, ενώ ο πήχυς είχε τεθεί στα 3,771 δισ. ευρώ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο 11μηνο του έτους σε συνδυασμό με τον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δημιουργούν νέο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει για το τρέχον έτος την επιδοματική πολιτική κυρίως στις ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν αύξηση στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ύψους 448 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον νέο στόχο που έχει τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2024, ενώ ο ετεροχρονισμός των δαπανών ύψους 1,77 δισ. ευρώ οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,826 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,771 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,040 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Για τους κυριότερους φόρους αυτής της κατηγορίας παρατηρούνται τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 21,663 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 131 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 6,390 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 6 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,364 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 22 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 18,900 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 183 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο προαναφερθέν διάστημα οι επιστροφές φόρων έχουν φθάσει στα 6,267 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 60,194 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,774 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.270 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ, καθώς και στον ετεροχρονισμό της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή.

Μεταξύ των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνονται η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ ύψους 786 εκατ. ευρώ, η εξυπηρέτηση των αναγκών του market pass και της επέκτασής του, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή