Γεμάτα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς για Πρωτοχρονιά, Φώτα

Γεμάτα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς για Πρωτοχρονιά, Φώτα

Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων σε ορεινούς προορισμούς κατά τα τριήμερα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, όπως συνέβη και κατά το τετραήμερο των Χριστουγέννων που μόλις ολοκληρώθηκε

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων σε ορεινούς προορισμούς κατά τα τριήμερα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, όπως συνέβη και κατά το τετραήμερο των Χριστουγέννων που μόλις ολοκληρώθηκε. Ωστόσο οι ενδιάμεσες ημέρες, οι οποίες συνήθως χαρακτηρίζονται επίσης από σχετικά υψηλή πληρότητα, είναι φέτος λίαν υποτονικές.

Αιτία, ο πολύ καλός καιρός και η έλλειψη χιονόπτωσης που αποθαρρύνουν από παρατεταμένες διακοπές στο βουνό όσους αναζητούν αυτή την εμπειρία και ακόμη περισσότερο εκείνους που εκδράμουν με σκοπό τις χιονοδρομίες. Ετσι, μέρες όπως η σημερινή για τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών προορισμών χαρακτηρίζονται από πληρότητα της τάξεως του 50%, επίπεδο διακριτά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 70%-80% που καταγράφεται συνήθως τέτοιες μέρες.

Τα στοιχεία αυτά μεταφέρει στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αγγελος Καλλίας.

Ωστόσο, υπάρχουν προορισμοί που διακρίνονται από τους υπόλοιπους με τις υψηλότερες πληρότητες που καταγράφουν και τις ενδιάμεσες των τριημέρων ημέρες. Εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο και σε μέρη όπως τα Καλάβρυτα και η Βυτίνα, αλλά και τα Ζαγόρια στην Ηπειρο. Σε αυτούς τους προορισμούς οι πληρότητες φτάνουν το 70% και τις καθημερινές, ενώ βρίσκονται στο 100% τα τριήμερα.

Η κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και το επακόλουθο, μικρό συγκριτικά κόστος μετάβασης συμβάλλουν στις θετικές αυτές επιδόσεις, εκτιμούν οι ξενοδόχοι. Ικανοποιητικές, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτηρίζονται και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Πηλίου, το οποίο χτυπήθηκε σφόδρα από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα καταστροφές στις υποδομές που περιόρισαν την προσβασιμότητα σε πολλούς προορισμούς της Μαγνησίας. Ωστόσο, όσα ξενοδοχεία λειτουργούν και η πρόσβαση σε αυτά έχει αποκατασταθεί αναφέρουν πληρότητες της τάξεως του 80% κατά μέσον όρο για ολόκληρο το δεκαπενθήμερο των εορτών.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το δεκαπενθήμερο που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανίων. Οπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα δωματίων στις ενδιάμεσες ημερομηνίες, αλλά είναι ανύπαρκτη για την Πρωτοχρονιά.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διανυκτερεύσεις αφορούν Ελληνες, παρέες, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μικρή συμμετοχή στην τουριστική κίνηση και από τις βαλκανικές, κυρίως, χώρες.

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών και των εορτών του νέου έτους αντιστοιχεί μόλις στο 10% της συνολικής διάρκειας της σεζόν των ορεινών προορισμών. Ετσι, από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό και ειδικότερα από το ύψος των χιονοπτώσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα ανά την Ελλάδα αλλά και άλλους ορεινούς προορισμούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ήπιος καιρός έχει περιορίσει σημαντικά και τα κόστη θέρμανσης των καταλυμάτων στους ορεινούς προορισμούς, που αποτελούν σημαντικό μέρος των λειτουργικών τους εξόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή