Σε χρηματιστηριακή υπερδύναμη αναδεικνύεται τώρα η Ινδία

Σε χρηματιστηριακή υπερδύναμη αναδεικνύεται τώρα η Ινδία

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των δύο αγορών της έχει υπερβεί τα 4 τρισ. δολ.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοδική πορεία της είναι αδιαμφισβήτητη και δεν θεωρούνται πλέον παράτολμοι οι οικονομολόγοι που προβλέπουν ότι σύντομα η Ινδία θα αντικαταστήσει την Κίνα ως μοχλός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ως σημαντικότερη οικονομία της Ασίας. Τώρα προκύπτει, όμως, πως η Ινδία συγκαταλέγεται πλέον στις χρηματιστηριακές υπερδυνάμεις, με τα χρηματιστήριά της να εκτοξεύονται σε ύψη-ρεκόρ, τροφοδοτώντας διαρκώς το ενδιαφέρον των επενδυτών που προσβλέπουν σε κέρδη αντίστοιχα όσων προσέφερε η Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η συνολική κεφαλαιοποίηση των δύο χρηματιστηρίων της Ινδίας έχει υπερβεί τα 4 τρισ. δολ. από τα τέλη Νοεμβρίου. Η ραγδαία αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ινδικών χρηματιστηρίων τα τοποθετεί ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και πίσω μόνον από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τα δύο χρηματιστήρια της Ινδίας είναι αφενός το Εθνικό Χρηματιστήριο (NSE) και αφετέρου το BSE, που είναι το παλαιότερο της Ασίας και στο παρελθόν ήταν γνωστό ως Χρηματιστήριο της Βομβάης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων, το NSE είναι σαφώς μεγαλύτερο από το BSE με κριτήριο τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών και βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, έχοντας από τον Νοέμβριο εκτοπίσει το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους, ο δείκτης Sensex που παρακολουθεί τις 30 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, έχει σημειώσει άνοδο 16% φέτος, ενώ ο γενικότερος δείκτης τιμών των μετοχών Νifty 50 έχει συγκεντρώσει συνολικά κέρδη 17% φέτος.

Το Εθνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον στην 7η θέση, έχοντας ξεπεράσει ήδη αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, στα δύο χρηματιστήρια εγγράφονται όλο και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες. Στη διάρκεια των εννέα μηνών του έτους που φεύγει, 150 εταιρείες προχώρησαν στην αρχική δημόσια εγγραφή τους στα ινδικά χρηματιστήρια, σύμφωνα με την Ernst & Young, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υπήρξαν μόνον 42 αρχικές δημόσιες εγγραφές.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Αμπάι Αγκαρουάλ, διαχειριστής κεφαλαίων και ιδρυτής της συμβουλευτικής επενδύσεων Piper Serica Advisors, δηλώνει έκπληκτος από τον αριθμό των επενδυτών που τον καλούν και ζητούν να ενημερωθούν διεξοδικώς για τα χρηματιστήρια, αλλά και την οικονομία της Ινδίας. «Είναι από οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη μέχρι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές στις ΗΠΑ», τονίζει και διευκρινίζει πως πρόκειται για επενδυτές που έως τώρα δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για την Ινδία.

Επισημαίνει μάλιστα πως «για πρώτη φορά οι επενδυτές παίρνουν το θέμα στα σοβαρά, καθώς ρωτούν να μάθουν πόσο ασφαλή είναι τα χρήματά τους στην Ινδία και αν πρόκειται για ευνομούμενη χώρα». Ο Αγκαρουάλ, που έχει διανύσει μια σταδιοδρομία επενδυτή επί τρεις δεκαετίες, σημειώνει πως έχει και στο παρελθόν υπάρξει έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την Ινδία, αλλά προερχόταν κυρίως από βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Οπως τονίζει ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές με μακρόπνοο σχεδιασμό, τόσο στρατηγικής όσο και χρηματοοικονομικής σημασίας, ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ινδία σε βάθος χρόνου 10 ετών και όχι μόνον για ένα έτος.

Η διαστημική άνοδος των ινδικών χρηματιστηρίων αποτελεί αντανάκλαση της ισχύος και του δυναμικού της ινδικής οικονομίας που, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ινδική οικονομία πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη 6,3% φέτος, αλλά πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη γύρω στο 7%. Το γ΄ τρίμηνο του 2023 η ινδική οικονομία, πέμπτη στον κόσμο, σημείωσε ανάπτυξη 7,6%, σαφώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, τόσο η Citigroup όσο και η Barclays αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της Ινδίας στο 6,7%.

Στο μεταξύ, η γειτονική Κίνα φαίνεται να έχει χάσει την εύνοια της τύχης, καθώς αντιμετωπίζει κοκτέιλ κρίσεων, όπως η κρίση στην αγορά ακινήτων και η υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης. Σε αντίθεση με τους δείκτες των ινδικών χρηματιστηρίων, στην Κίνα ο δείκτης της Σαγκάης έχει υποχωρήσει κατά 7% και στο Χονγκ Κονγκ έχει σημειώσει πτώση 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή