Πληροφορική: Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη εργαζομένων

Πληροφορική: Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη εργαζομένων

Το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένοι ως προς την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 εμφανίζονται οι Ελληνες εργοδότες στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς μετά τις συνεχείς αυξημένες ανάγκες των προηγούμενων ετών, οι προθέσεις περιορίζονται σημαντικά. Παραμένουν βέβαια θετικές, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα προοπτικών απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, στο +11%. Συγκεκριμένα, 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει απολύσεις, ενώ το 47% δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή. Τέλος, υπάρχει κι ένα μονοψήφιο ποσοστό, της τάξης του 6%, που δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής κατά το επίμαχο διάστημα.

Σε σύγκριση βέβαια με όλα τα προηγούμενα τρίμηνα παρατηρείται ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτυπώνουν μια σημαντική μείωση. Αναλυτικά, το +11% εμφανίζεται μειωμένο κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας παράλληλα μειωθεί κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται, σύμφωνα με τη Manpower, από την εξισορρόπηση των αναγκών. Κατά την πανδημία υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της Πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας.

Παράλληλα, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής. Το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023, όμως παραμένει υψηλό. Μάλιστα, το 56% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει αυτή τη σημαντική πρόκληση με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου/part time), ενώ τo 37% με αυξήσεις μισθών, δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο.

Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ποσοστό προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών. Επίσης, σε εύρεση νέων δεξαμενών ταλέντων –π.χ. εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και σε πρόσληψη ατόμων εκτός των τοπικών συνόρων– αναφέρει ότι θα προχωρήσει το 18% των εργοδοτών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (13%) θα διακρατήσει τα ταλέντα, ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή