Ελον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ρώσοι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι το 2023

Ελον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ρώσοι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι το 2023

Το 77% των 500 κροίσων όλου του κόσμου είδε την περιουσία του να αυξάνεται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση του κόστους διαβίωσης δυσκολεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, όμως, βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται. Από τον «Μr Tesla» Ελον Μασκ και τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, μέχρι τον «βασιλιά του νικελίου» Βλαντιμίρ Ποτάνιν και τον Κινέζο ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ακόμη και oι Ρώσοι ολιγάρχες συνέχισαν να επεκτείνουν τις περιουσίες τους, τουλάχιστον στα χαρτιά, αποφεύγοντας τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μόλις 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ από τους 500 συνολικά κροίσους του πλανήτη, το 77% έγινε πλουσιότερο, μερικοί μάλιστα με ιλιγγιώδη ποσά. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της Tesla και της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) Ελον Μασκ, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 238 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με καθημερινές μετρήσεις που παρακολουθούν την περιουσία των μεγιστάνων του κόσμου, τα οποία συγκεντρώνει το Bloomberg.

Παρά τις αναφορές ότι το μερίδιο του Νοτιοαφρικανού μεγιστάνα στην πλατφόρμα X μειώθηκε περισσότερο από το μισό, αφού πλήρωσε 44 δισ. δολάρια για να την αποκτήσει το 2022, τα κέρδη της Tesla φαίνεται ότι εξισορρόπησαν την απώλεια. Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 816 δισ. δολαρίων και βοηθώντας τον Μασκ να αυξήσει τον συνολικό του πλούτο κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Ανγκόλα. Ο πλούτος του Mασκ αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, παρά τη μαζική φυγή των διαφημιστών από το Χ, δεν σημείωσε όμως τα μεγαλύτερα κέρδη σε ποσοστιαίους όρους.

Ενας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους σ’ αυτό το «σκορ» ήταν ο αντίπαλός του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με τον οποίον μάλιστα επρόκειτο να παλέψει νωρίτερα φέτος, πριν το σκεφτούν και οι δυο τους καλύτερα. Η περιουσία του ιδρυτή του Facebook εκτινάχθηκε κατά 184%, από 45 δισ. δολάρια σε 129 δισ. δολάρια, καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, της Meta, εκτοξεύθηκε κατά 172% μέσα στο έτος.

Στους «χαμένους», αν και στον αριθμό 15 της λίστας, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι, που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ. δολάρια, στα 84,2 δισ. δολάρια, μετά τις κατηγορίες για απάτη και σορτάρισμα. Στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι Αμερικανοί άνδρες. Από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος από τον υπόλοιπο κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων, που αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια χάρη στις επιδόσεις του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH. Από τη Γαλλία είναι και η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στη λίστα, η κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς «L’Oréal», Φρανσουάζ Μπετενκούρ, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση μετά την αύξηση 316 εκατ. δολαρίων, που ανέβασε την αξία της περιουσίας στα 99,1 δισ. δολάρια.

Αίσθηση, τέλος, προκαλούν οι Ρώσοι ολιγάρχες, που έγιναν πλουσιότεροι παρά τις μεταπολεμικές κυρώσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που τους επέβαλε η Δύση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, με περιουσία 30,7 δισ. δολαρίων (αύξηση σχεδόν 2 δισ. δολαρίων), ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισερ Ουσμάνοφ με 20,6 δισ. δολάρια και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ με 20,2 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή