Amazon: Συμφωνία με τη Space X του Μασκ για το project Kuiper

Amazon: Συμφωνία με τη Space X του Μασκ για το project Kuiper

Το Kuiper είναι το δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο της Amazon σε χαμηλή τροχιά που έχει σχεδιασθεί για να φιλοξενεί πολλαπλούς παρόχους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Amazon υπέγραψε συμφωνία με τη SpaceX του Ελον Μασκ για την εκτόξευση τριών πυραύλων Falcon 9 για την υποστήριξη των σχεδίων ανάπτυξης του Project Kuiper.

Το Kuiper είναι το δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο της Amazon σε χαμηλή τροχιά που έχει σχεδιασθεί για να φιλοξενεί πολλαπλούς παρόχους. «Προετοιμαζόμαστε για τη λειτουργία των δορυφόρων ενόψει μιας πλήρους κλίμακας ανάπτυξης που θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, και αναμένουμε να έχουμε αναπτύξει αρκετούς δορυφόρους για να ξεκινήσουν οι πρώιμες πιλοτικές δοκιμές πελατών το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε η εταιρεία.

Η Amazon, η οποία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο δίκτυο, ελπίζει να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και να ξεκινήσει προκαταρκτικές δοκιμές με εμπορικούς πελάτες μέχρι το τέλος του 2024. Σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, πρέπει να εκτοξεύσει τους μισούς από τους 3.236 δορυφόρους μέχρι τον Ιούλιο του 2026. Στόχος είναι να συνδέσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις. Το σύστημα λειτουργεί με τη μετάδοση σημάτων διαδικτύου από τους δορυφόρους σε μικρά επίγεια τερματικά.

Σημειώνεται ότι η SpaceX του Ελον Μασκ έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής περίπου 5.000 δορυφόρους, οι οποίοι απαρτίζουν το δίκτυο παροχής ευρυζωνικού internet Starlink. Αλλος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά είναι η OneWeb, που ανήκει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει σχεδόν 650 δορυφόρους σε τροχιά.

Η εκτόξευση δορυφόρων Starlink σε LEO ξεκίνησε από τη SpaceX τον Μάιο του 2019. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει ένα δίκτυο που θα εκτείνεται τελικά σε 42.000 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή