Φόβοι για νέες ανατιμήσεις

Στις συμπληγάδες πολέμων και κλιματικής κρίσης οι εφοδιαστικές αλυσίδες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμπληγάδες βρίσκονται και πάλι οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, των γενικότερων γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά ακόμη και της κλιματικής αλλαγής, με το παγκόσμιο εμπόριο να απειλείται και πάλι. Μέσα στο νέο έτος αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στη μεταφορά και διανομή των πάντων, από τους μικροεπεξεργαστές μέχρι το πετρέλαιο και από τα καταναλωτικά προϊόντα μέχρι τα σιτηρά.

Οσες επιχειρήσεις είχαν την ετοιμότητα να σχεδιάσουν εναλλακτική στρατηγική στις προμήθειές τους όταν η πανδημία προκάλεσε το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τώρα θα αναγκαστούν να την επιστρατεύσουν συντομότερα από όσο περίμεναν. Στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες επικρατεί νέο αδιαχώρητο, καθώς έχει περιοριστεί ουσιαστικά η κίνηση των πλοίων στη διώρυγα του Παναμά λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υδάτων, ενώ ουσιαστικά έχει διακοπεί πλήρως στη διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας του κινδύνου επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Ο συνδυασμός αυτών των αποσταθεροποιητικών παραγόντων ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις, που έχουν προσπαθήσει να θωρακίσουν τις δραστηριότητές τους και να διασφαλίσουν ευελιξία στις κινήσεις τους ώστε να προσαρμοστούν σε ένα ταχύτατα εναλλασσόμενο περιβάλλον τόσο στη ναυσιπλοΐα όσο και στη μεταποίηση. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής Wall Street Journal, ο συνδυασμός αιφνίδιων σοκ θέτει σε πολύ δύσκολη θέση φέτος τα μεταφορικά υπερωκεάνια, τα φορτηγά, αλλά και σειρά από μεταφορικές φορτίου και εταιρείες logistics, που πρέπει να αλλάξουν δρομολόγια και να κατευθύνουν αλλού τα εμπορεύματα.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει, πάντως, ότι ορισμένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες λιανικών πωλήσεων, σημείωσαν θεαματική επιτυχία το περασμένο έτος καθώς κατόρθωσαν να διαθέσουν στην αγορά τεράστια αποθέματα που είχαν συγκεντρώσει στη διάρκεια της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές που παρουσιάζουν οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου την περίοδο των εορτών οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του περασμένου έτους, πολλές επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων ανέφεραν μείωση των αποθεμάτων τους.

Μέσα στο νέο έτος αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στη μεταφορά και διανομή προϊόντων.

Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις λιανικής όπως και εταιρείες του μεταποιητικού τομέα εγκατέλειψαν τη στρατηγική των άμεσων παραγγελιών τη στιγμή που χρειάζονται τα προϊόντα, είτε πρόκειται για είδη ένδυσης, για ηλεκτρονικά ή για έπιπλα, και στράφηκαν στην ασφαλή στρατηγική συγκέντρωσης αποθεμάτων που τους δίνει τη δυνατότητα να είναι έτοιμες να διαθέσουν τα είδη αυτά στην αγορά ώστε να μη χάσουν ευκαιρίες πώλησης. Προπαντός, όμως, πολλές εταιρείες στράφηκαν σε προμηθευτές από γειτονικές τους χώρες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις στράφηκαν σε προμηθευτές από το Μεξικό για να υποκαταστήσουν τους προμηθευτές τους από την Κίνα, που αδυνατούσαν να στείλουν τα προϊόντα τους εν τω μέσω των lockdowns.

Ετσι, στη διάρκεια του Νοεμβρίου οι παραγγελίες που μεταφέρονταν από το Μεξικό στις ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 150% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρουσιάζονται προβλήματα στα σύνορα των δύο χωρών και οι Αρχές των τελωνείων διακόπτουν σποραδικά την κυκλοφορία προκειμένου να διοχετεύσουν υπαλλήλους στον έλεγχο των συνόρων, ώστε να ανακόψουν τα κύματα των μεταναστών. Εν ολίγοις, οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες παρουσιάζουν νέες προκλήσεις και τίποτε δεν θα είναι εύκολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή