Εχουν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 11,2 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1/10 του παγκόσμιου ΑΕΠ και αποτελούν πανίσχυρους διεθνείς επενδυτές, με τα ισχυρότερα εξ αυτών να το οφείλουν στα πετροδολάρια και στην άνοδο των μετοχών. Ο λόγος για τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και ιδιαιτέρως εκείνα των χωρών του Περσικού Κόλπου, που έχουν τόση ρευστότητα ώστε να αγοράζουν σειρά από ποδοσφαιρικές ομάδες και αθλητικούς ομίλους τόσο της εθνικότητάς τους όσο και των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με το Global SWF, που παρακολουθεί τον κλάδο των κρατικών επενδυτικών ταμείων και έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία, το ισχυρότερο όλων είναι το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF), που στη διάρκεια του περασμένου έτους δαπάνησε σε επενδύσεις 31,5 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δαπανών των κρατικών επενδυτικών ταμείων, οι οποίες έφτασαν το 2023 σχεδόν στα 124 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το Global SWF, η συγκέντρωση τόσο μεγάλου πλούτου στα κρατικά επενδυτικά ταμεία οφείλεται στη συνεχή άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές ανά τον κόσμο στη διάρκεια του περασμένου έτους. Επισημαίνει, ωστόσο, πως οι συνολικές τους δαπάνες ήταν κατά 21% κάτω από εκείνες του 2022. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ντιέγκο Λόπεζ, γενικός διευθυντής του Global SWF, τόνισε πως «η μείωση αυτή ενδέχεται να προδίδει μια πιο προσεκτική προσέγγιση από πλευράς των κρατικών επενδυτικών ταμείων, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά τους λείπουν τα κεφάλαια για να τα επενδύσουν». Στη διάρκεια του 2023 τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των χωρών του Κόλπου αύξησαν τις επενδύσεις τους και ενίσχυσαν περαιτέρω την κυριαρχία τους, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τα ταμεία της Σιγκαπούρης και του Καναδά, που επί χρόνια κατέγραφαν τις μεγαλύτερες δαπάνες σε επενδύσεις. Ετσι, σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της συνολικής αξίας των κεφαλαίων που επένδυσε όλος ο κλάδος τους στη διάρκεια του περασμένου έτους. Το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, που είχε την πρωτοκαθεδρία στη διάρκεια των περασμένων έξι ετών, το 2023 μείωσε τις επενδύσεις του κατά 48% μολονότι εισέρρευσαν στα ταμεία του 144 δισ. δολ. από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 11,2 τρισ. δολ.
Σε ό,τι αφορά το PIF της Σαουδικής Αραβίας, τον Ιούνιο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας – Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Νασρ. Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, εξέπληξε τον κόσμο του γκολφ όταν συμφώνησε μια συγχώνευση-σοκ ανάμεσα στις PGA Tour, DP World Tour και LV circuit, την οποία στηρίζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Παράλληλα, όμως, το ταμείο των Σαούδ δεν περιορίζεται στον κόσμο των σπορ, αλλά έχει εκτεταμένες επενδύσεις σε άλλους τομείς, με το 42% των δαπανών του να διοχετεύεται στο εσωτερικό του βασιλείου.
Ανάμεσα στις άλλες επενδύσεις του συγκαταλέγονται τα 4,9 δισ. δολ. που δαπάνησε για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας παιχνιδιών Scopely, τα 3,6 δισ. δολ. για την αγορά της μονάδας ενοικίασης αεροσκαφών Standard Chartered και τα 3,3 δισ. δολ. για τη χαλυβουργία Hadeed. Ο κ. Λόπεζ υπογράμμισε πως «η μεγάλη ποικιλία συμφωνιών καταδεικνύει τις δυνατότητες του PIF και των θυγατρικών του, που έχουν σχηματίσει ένα δίχτυ για να συγκεντρώσουν την αξία του προγράμματος Οραμα 2030», αναφερόμενος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Στην έκθεσή του το Global SWR τονίζει επίσης πως το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να παρουσιάσει δική του αεροπορική εταιρεία και δική του εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αναφέρει επίσης πως διαθέτει μερίδιο αξίας 8,1 δισ. δολ. στις εταιρείες παιχνιδιών Activision Blizzard, Electronic Arts και Take Two.