Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων του Μανχάταν

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων του Μανχάταν

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις, πάνω από τα δύο τρίτα των αγοραστών πλήρωσαν με μετρητά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των κατοικιών στο Μανχάταν αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για ακριβά ακίνητα αλλά και των χαμηλότερων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας το 2024.

Η μέση τιμή των αγοραπωλησιών ανήλθε σε 1,16 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένη κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον εκτίμηση της Miller Samuel Inc. και της μεσιτικής εταιρείας Douglas Elliman Real Estate.

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών. Οι πωλήσεις ύψους 5 εκατ. δολαρίων και άνω αυξήθηκαν κατακόρυφα το τέταρτο τρίμηνο, παρότι ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε. Μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σκαρφάλωναν προς το 8%, πάνω από τα δύο τρίτα των αγοραστών του Μανχάταν πλήρωσαν με μετρητά. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η Miller Samuel άρχισε να παρακολουθεί τη μέτρηση αυτή το 2014. Ωστόσο η αγορά ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς την κατεύθυνση των ενυπόθηκων δανείων. Το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί απότομα τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι traders ελπίζουν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Τα συμβόλαια αγοράς κατοικιών στο Μανχάταν –ένας πιο ακριβής δείκτης της ζήτησης σε σύγκριση με τις πωλήσεις– αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας κατά την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια θα φέρουν περισσότερους αγοραστές και ωθούν περισσότερους πωλητές να καταχωρίσουν τα σπίτια τους. Οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δήλωσε ο Jonathan Miller, πρόεδρος της Miller Samuel.

«Η αγορά δίνει τα πρώτα σημάδια ότι αρχίζει να ανακάμπτει», σημείωσε ο Miller. «Δεν πρόκειται να κάνει στροφή σε μια νύχτα, αλλά τείνει προς ισχυρότερες επιδόσεις όσον αφορά τις συναλλαγές και τα αποθέματα και, σε κάποιο βαθμό, τις τιμές», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή