Νέο ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νέο ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανέρχεται σε 500 εκατ. και με τον τραπεζικό δανεισμό μπορεί να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων 2,1 δισ.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου ταμείου χαρτοφυλακίου Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) Γιώργος Ζαββός.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Στόχος του ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ζαββός, «το πετυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα». Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τράπεζες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν κατ’ αρχάς το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Επίσης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οπως δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, το ΤΕΠΙΧ θα συμβάλει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με στόχο την άνοδο του ΑΕΠ και την αύξηση των εισοδημάτων, που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της ΕΑΤ ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι ως τράπεζα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υλοποιεί με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ανταποκρίνεται άμεσα στις νέες αυξημένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή