Επενδύστε στα ελληνικά ομόλογα, συνιστούν διεθνείς οίκοι

Επενδύστε στα ελληνικά ομόλογα, συνιστούν διεθνείς οίκοι

JP Morgan, Société Générale και Citigroup «βλέπουν» νέα έκδοση 10ετούς από την Ελλάδα αυτόν τον μήνα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μπαράζ θετικών συστάσεων για τα ελληνικά ομόλογα καλωσορίζουν τη νέα χρονιά μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, ενόψει της πρεμιέρας της Ελλάδας στις αγορές για το 2024 καθώς και της εκκίνησης των επανεκδόσεων ομολόγων που προγραμματίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Οι JP Morgan, Société Générale και Citigroup επαναλαμβάνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους προς τους ελληνικούς τίτλους, εκτιμώντας πως αυτόν τον μήνα το ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του κοινοπρακτική έκδοση έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με νέο 10ετές ομόλογο.

Εξοδος στις αγορές

Η τρέχουσα εβδομάδα αποτελούσε την πρώτη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ώστε να μην απουσιάζει από το «κύμα» εκδοτών που δίνουν το «παρών» τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν η επενδυτική ζήτηση είναι υψηλή. Ωστόσο, με την Ιταλία να προχωράει σήμερα σε διπλή έξοδο και χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία να προχωρούν επίσης σε εκδόσεις σήμερα και αύριο, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να περιμένει λίγο. Η επόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες για έξοδο, αν και κάπως περιορισμένες, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη προγραμματίσει να προχωρήσει στην πρώτη επανέκδοση ομολόγου για το νέο έτος. Η εβδομάδα 22-26 Ιανουαρίου έχει αποκλειστεί καθώς συνεδριάζει η ΕΚΤ, οπότε ο ΟΔΔΗΧ δεν θα θέλει να κάνει κάποια κίνηση. Μια καλή επιλογή, εάν και εφόσον ο ΟΔΔΗΧ ακολουθήσει τη συνήθη οδό και προχωρήσει στην πρώτη έκδοση τον Ιανουάριο, είναι η Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέγεθος του νέου 10ετούς θα κινηθεί στα 3-4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου τον πρώτο μήνα του έτους είναι στα 3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση αναμένεται ισχυρή λόγω και της ένταξης πλέον των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες, η οποία και θα φέρει νέο αίμα ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιήσει εκδόσεις έως 10 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να περιλαμβάνεται ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει έξι επανεκδόσεις τίτλων για το πρώτο εξάμηνο, ξεκινώντας την επόμενη εβδομάδα – στις 17 Ιανουαρίου, και συνεχίζοντας στις 14 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου, στις 17 Απριλίου, στις 22 Μαΐου και στις 19 Ιουνίου. Οι τίτλοι που θα επανεκδοθούν καθώς και το δημοπρατούμενο ποσό θα ανακοινώνονται μία ημέρα πριν από τη διενέργεια κάθε δημοπρασίας.

Θετικό κλίμα

Διεθνείς αναλυτές αναμένουν πως η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, συνιστώντας τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η Société Générale συμβουλεύει στους επενδυτές να αγοράσουν 10ετή ελληνικά ομόλογα, ενώ αναμένει πως ο ΟΔΔΗΧ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κοινοπρακτικών εκδόσεων αυτόν τον μήνα με ένα νέο 10ετές ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια αναμένει έκδοση νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου τον Μάρτιο/Απρίλιο για 2-3 δισ. ευρώ, ένα νέο 15ετές ή 20ετές το φθινόπωρο ύψους επίσης 2-3 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή και την έκδοση φέτος του πρώτου πράσινου ελληνικού κρατικού ομολόγου.

Από την πλευρά της η JP Morgan αναμένει και αυτή νέο ελληνικό 10ετές τον Ιανουάριο καθώς και ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο. Η αμερικανική τράπεζα συνιστά επίσης θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που πλέον μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισής τους σε επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, νέο 10ετές τον Ιανουάριο για 3 δισ. ευρώ, καθώς και νέο 5ετές τον Μάιο επίσης για 3 δισ. ευρώ, αναμένει η Citigroup από την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως οι επανεκδόσεις θα κινηθούν στα 300-500 εκατ. ευρώ η καθεμία. Η Citi τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στα αγαπημένα της trades για το 2024, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ξεχωρίζουν δημοσιονομικά, με ισχυρή ανάπτυξη, χαμηλά ελλείμματα και πτώση του δείκτη χρέους, ενώ έχει πολύ μικρές δανειακές ανάγκες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT