Ηπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ηπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Τον Δεκέμβριο καταγράφεται βελτίωση στον δείκτη για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και αυξάνεται η πρόθεση για αποταμίευση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παραμένουν οι Ελληνες καταναλωτές, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής εξακολουθούν να επηρεάζουν τις προσδοκίες τους.

Ετσι, λοιπόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που μετράει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο πλαίσιο της έρευνας οικονομικής συγκυρίας διαμορφώθηκε στις -40,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις -45,6 μονάδες τον Νοέμβριο, σε επίπεδο ήπια υψηλότερο εκείνου πριν από ένα χρόνο (-47,9 μονάδες).

Βασικές αιτίες για την έστω ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 θεωρούνται, πρώτον, η ενσωμάτωση σε μεγάλο βαθμό στον σχετικό δείκτη των δυσμενών επιπτώσεων της ακρίβειας και, δεύτερον, η εορταστική περίοδος. Καθοριστικό ρόλο, επίσης, διαδραματίζει η παρατεταμένη καλοκαιρία της προηγούμενης περιόδου που προκάλεσε μείωση του κόστους θέρμανσης, καθώς και η γενικότερη αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λιγότερα νοικοκυριά, το 51%, έναντι 64% τον Νοέμβριο, προβλέπουν άνοδο των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό το προσεχές 12μηνο.

Βελτίωση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο και οι επιμέρους δείκτες. Ετσι, οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους προηγούμενους μήνες διαμορφώθηκαν στις -45,6 μονάδες από -50,3 μονάδες τον Νοέμβριο, ενώ βελτίωση καταγράφει και ο δείκτης για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το προσεχές δωδεκάμηνο (στις -38,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από -43,7 μονάδες τον Νοέμβριο). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 54% των νοικοκυριών, έναντι 61% τον Νοέμβριο, αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,7 (από -43,8) μονάδες. Την ίδια ώρα αισθητή βελτίωση καταγράφει ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, από -67,4 μονάδες τον Νοέμβριο σε -61,6 μονάδες τον Δεκέμβριο. Πιθανή ή πολύ πιθανή θεωρεί την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο το 17% των νοικοκυριών. Αλλωστε υποχώρησε στο 11% από 14% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέρα.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στις +9,1 μονάδες από +14,6 τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 32% (από 37%), με το 25% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή