Στα 250 δισ. οι ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2023

Στα 250 δισ. οι ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2023

Σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος των ζημιών από καταιγίδες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα με το 2022, κινήθηκαν πέρυσι οι παγκόσμιες ζημίες από φυσικές καταστροφές, ενώ σε ύψος-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι θάνατοι και οι απώλειες από καταιγίδες και σεισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Munich Re, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, οι διεθνείς απώλειες από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 250 δισ. δολάρια, σε αντίστοιχο επίπεδο με το 2022, ενώ οι αποζημιώσεις περιορίστηκαν στα 95 δισ. δολάρια από 125 δισ. το αμέσως προηγούμενο έτος.

Καθοριστικές ήταν οι μεγάλες τοπικές καταιγίδες, σύμφωνα με την έκθεση: στη Βόρειο Αμερική προκάλεσαν καταστροφές περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 66 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 50 δισ. ήταν ασφαλισμένα. Στην Ευρώπη οι ζημίες από καταιγίδες υπολογίζονται σε 10 δισ. εκ των οποίων τα 8 δισ. ήταν ασφαλισμένα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ποσά αυτά ήταν πρωτοφανή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Munich Re, παρότι οι καταστροφές και οι αποζημιώσεις του 2023 δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως αξιοσημείωτες, ολοκληρώθηκε ένας ακόμη χρόνος «εξαιρετικά υψηλών» ζημιών ακόμη και ελλείψει μεγάλων καταστροφών σε εκβιομηχανισμένες χώρες. Ενδεικτικά, ο τυφώνας «Ιαν» που χτύπησε το 2022 στις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει ζημίες ύψους 100 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 60 δισ. ήταν ασφαλισμένες.

Ο Ernst Rauch, υψηλόβαθμο στέλεχος στη Munich Re, σχολίασε ότι οι ετήσιες οικονομικές απώλειες είχαν αυξηθεί σημαντικά τα περασμένα χρόνια λόγω τέτοιων μεμονωμένων και μεγάλων καταστροφικών φαινομένων και η απουσία τους το 2023 ήταν καθαρά θέμα τύχης.

«Εάν εμείς σαν κοινωνία δεν δώσουμε περισσότερη προσοχή στο θέμα της ανθεκτικότητας, τότε οι ζημίες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με κλιματικά φαινόμενα, κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν στο μέλλον. Θα καταστούν όλο και περισσότερο όχι μόνο οικονομική πρόκληση, αλλά και κοινωνική», δήλωσε ο Rauch στο CNBC.

Σύμφωνα με τη Munich Re, ο αριθμός των θανάτων από φυσικές καταστροφές εκτινάχθηκε το 2023 στις 74.000, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των 10.000 την τελευταία πενταετία. Αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στους καταστροφικούς σεισμούς, ιδίως στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν και ως το πιο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, οι σεισμοί του περασμένου Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία οδήγησαν σε 55.000 θανάτους και 100.000 τραυματισμούς. Οι οικονομικές ζημίες ανήλθαν περίπου στα 50 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή