Πώς εφαρμόζεται το κίνητρο μείωσης του φόρου ακινήτων

Πώς εφαρμόζεται το κίνητρο μείωσης του φόρου ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους έναντι φυσικών καταστροφών τρεις μήνες πριν από το τέλος του 2023

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα έχουν οι ιδιοκτήτες που ασφάλισαν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Οσοι ιδιοκτήτες είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους τρεις μήνες πριν από το τέλος του 2023 θα δουν μείωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, η οποία ωστόσο είναι αναλογική με βάση τον χρόνο ασφάλισης. Συγκεκριμένα, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Για παράδειγμα, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 150 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές τότε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 135 ευρώ. Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 250 ευρώ, αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ο φόρος περιορίζεται σε 225 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με δύο κατοικίες ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ, αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ. Οσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη χώρα μας μόνο 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Συγκεκριμένα, από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ, τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ το 2023. Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης.

β) Αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

γ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης.

δ) Ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο.

ε) Ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα).

στ) Διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: νομός, δήμος, δημοτική ενότητα, δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κώδικας, ονομασία οδού ακινήτου, όροφος, επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο.

ζ) Μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή