Βιομηχανία: Συνάντηση Nτράγκι με τους ισχυρούς

Βιομηχανία: Συνάντηση Nτράγκι με τους ισχυρούς

Συνάντηση Nτράγκι με CEOs της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Στο τραπέζι η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιστροφή του άλλοτε προέδρου της ΕΚΤ και πρωθυπουργού της Ιταλίας στα ευρωπαϊκά πράγματα και με καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας σηματοδοτεί η συνάντηση που είχε χθες στο Μιλάνο ο Μάριο Ντράγκι με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Εχοντας απουσιάσει από τη δημόσια σκηνή επί μήνες, στη διάρκεια των οποίων παρέμεινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ούμπρια, ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναλαμβάνει τώρα καίριο ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικής για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε αυτό αποσκοπεί η συνάντησή του με τους διευθύνοντες συμβούλους ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ανάμεσα στους οποίους ήταν χθες εκπρόσωποι των Vodafone, Syensqo, Siemens, ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου λόμπι των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που εκπροσωπεί 60 μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει εκπονήσει οδικό χάρτη για την ανάκτηση και αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας εν μέσω των οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων που απειλούν την Ε.Ε. ενώ αυτή αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πριν από δύο μήνες, στις αρχές Νοεμβρίου και ενόσω εκπονούσε τη σχετική μελέτη, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι «είτε θα κινηθεί ενωμένη και θα εξελιχθεί σε βαθύτερη ένωση με εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, πέραν όλων των οικονομικών πολιτικών της, είτε δεν θα επιβιώσει παρά μόνον ως μια απλή ενιαία αγορά».

Η προειδοποίησή του συνέπεσε τότε με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τον σχηματισμό «μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Ενωσης με κοινή αγορά, με εναρμονισμένα φορολογικά συστήματα και συστήματα έγκρισης αδειών και με ένα απλό, σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο που να διευκολύνει τις επενδύσεις». Η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα επισήμανε επίσης πως η βιομηχανική συνεισφορά της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται ραγδαία από το 2000 και μετά. Το μερίδιο της Ευρώπης στην αξία της παγκόσμιας βιομηχανίας έχει μειωθεί από 25% στο οποίο έφτανε το 2000 σε 16,3% το 2020. Στο διάστημα από το 2014 έως το 2019 οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι κατά 20% λιγότερο κερδοφόρες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, τα έσοδά τους αυξάνονται με ρυθμό 40% πιο αργό, επενδύουν 8% λιγότερο και δαπανούν περίπου 40% λιγότερο σε έρευνα και ανάπτυξη.

Στο Μιλάνο παρευρέθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των Vodafone, Syensqo, Siemens και ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Εισερχόμενος στο κτίριο της Τράπεζας της Ιταλίας, όπου έγινε η χθεσινή συνάντηση, ο Ντράγκι είπε πως «είναι μία από τις πολλές που θα έχουμε στο πλαίσιο της σύνταξης αυτής της έκθεσης και τώρα θα ακούσω όσα έχουν να μου πουν οι επικεφαλής των βιομηχανιών». Το καθήκον να εκπονήσει μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τον οδικό χάρτη για την αναβάθμισή της τού ανέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το περασμένο έτος. Η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε τότε ότι «τόσο για την οικονομία όσο και για την εθνική ασφάλεια είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε ένα ρόλο της Ευρώπης στις κρίσιμες και νέες τεχνολογίες».

Σε μια προσπάθεια να μπει στην αντεπίθεση, η Ε.Ε. αναθεώρησε προσφάτως τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον επιθετικό ανταγωνισμό από τα πακέτα επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών που προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Κίνα και ιδιαιτέρως στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει εγκαινιάσει έρευνες στις επιδοτήσεις της Κίνας στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ έχει αποδυθεί σε μια μάχη επιδοτήσεων που πυροδότησε το πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών της Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τον Μάριο Ντράγκι, μετά τη χθεσινή συνάντηση αναμένεται να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα ενημερώσει την πρόεδρο της Κομισιόν και τους επιτρόπους για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Μιλάνου. Αναμένεται, άλλωστε, να παρουσιάσει στην κ. Φον ντερ Λάιεν τη σχετική έκθεσή του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως μέσα στον Ιούλιο. Σημειωτέον ότι το όνομα του Μάριο Ντράγκι έχει ακουστεί ως πιθανού διαδόχου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ πέρυσι η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε τον Μάριο Ντράγκι στη θέση του νέου προέδρου της Κομισιόν. Μέχρι στιγμής ο Ντράγκι δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποια από αυτές τις θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ενώ θεωρείται μειονέκτημα για την κατάληψη της θέσης του κ. Μισέλ το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχει ιδιαίτερες πολιτικές διασυνδέσεις. Εχει, πάντως, αποδειχθεί απροσδόκητος σύμμαχος της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που καταφεύγει συστηματικά στις συμβουλές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή