Πρόστιμα 5,8 δισ. δολ. σε fintech και εταιρείες crypto το 2023

Πρόστιμα 5,8 δισ. δολ. σε fintech και εταιρείες crypto το 2023

Από το συνολικό ποσό, τα 4,3 δισ. δολάρια αφορούσαν μόνο την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερα πρόστιμα σε σχέση με ολόκληρο το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα δέχθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων και οι fintech διεθνώς για ελλιπείς ελέγχους και κανονισμούς.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τις ροές μαύρου χρήματος, οι ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο επέβαλαν πέρυσι πρόστιμα ύψους 5,8 δισ. δολαρίων σε αυτού του είδους τις οντότητες, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το υπόλοιπο σύστημα ανήλθε στα 835 εκατ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Από το συνολικό ποσό, τα 4,3 δισ. δολάρια αφορούσαν μόνο την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ένα πρόστιμο το οποίο και θεωρήθηκε προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών προς εταιρείες crypto για τυχόν «χαλαρούς» κανονισμούς.

Πάντως, η τεράστια απόκλιση του ύψους των προστίμων που επιβλήθηκε στις δύο κατηγορίες αντανακλά περισσότερο τις κακές πρακτικές που ακολουθούν οι νεότερες πτυχές του οικονομικού συστήματος και όχι οποιαδήποτε βελτίωση στις παραδοσιακές τράπεζες.

Συνολικά, τα πρόστιμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα πέρυσι αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 30% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 6,6 δισ. δολάρια, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση των 11,3 δισ. δολαρίων του 2015.

Ο αριθμός των προστίμων προς εταιρείες κρυπτονομισμάτων και πληρωμών πλήθυνε σημαντικά το 2023. Ειδικότερα, τα ανταλλακτήρια κατέγραψαν 11 πρόστιμα έναντι του μέσου όρου της περασμένης πενταετίας που ανερχόταν σε λιγότερα από δύο πρόστιμα τον χρόνο. Επίσης, οι εταιρείες πληρωμών δέχθηκαν 27 πρόστιμα έναντι πέντε κατά μέσον όρο που σημειώνονταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

«Οι περισσότερες δικαιοδοσίες δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, επομένως περιμένουμε περαιτέρω πρόστιμα σε αυτό το πεδίο», σχολίασε στους Financial Times ο David Lewis, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) και υψηλόβαθμο στέλεχος της συμβουλευτικής Kroll. «Αυτή η έλλειψη εποπτείας και ορθής ρύθμισης προκαλεί πραγματική ανησυχία, καθώς οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εγκληματίες ψάχνουν να εκμεταλλευθούν παραθυράκια όπου μπορούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή