Οι υπερβολές της Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια

Οι υπερβολές της Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια

Κάποιες από τις νέες υποδομές για το LNG μπορεί να αποδειχθούν περιττές, καθώς ενισχύονται οι ΑΠΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη μπορεί να το έχει παρακάνει με τη στρατηγική της για την ενεργειακή ασφάλεια. Η επίθεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022 στην Ουκρανία αποκάλυψε τη μεγάλη εξάρτησή της από το φθηνό ρωσικό αέριο, που διοχετεύεται κυρίως μέσω αγωγών. Εξ ου και η Ε.Ε. έσπευσε να προσθέσει εγκαταστάσεις για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διά θαλάσσης από πιο φιλικά κράτη. Ομως, με τις ΑΠΕ που μειώνουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων, ορισμένες από τις νέες υποδομές κινδυνεύουν να γίνουν περιττές.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία προκάλεσε ένα σεισμικό ενεργειακό σοκ. Το 2021 η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου με έκπτωση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου των 412 bcm, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η δραστική μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα της Μόσχας μεταφράστηκε στην αναζήτηση εναλλακτικής. Αφού κατέληξε στο LNG ως βασικό μέρος του ενεργειακού μείγματος, η Ευρώπη έσπευσε να αναβαθμίσει την ικανότητά της να μετατρέπει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εισαγωγών LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε αέρια μορφή.

Σε γενικές γραμμές, αυτό ήταν μια επιτυχία. Το στοίχημα του Πούτιν ότι η Ε.Ε. θα κατέρρεε στην προσπάθειά της να θερμάνει τον πληθυσμό της δεν επαληθεύτηκε. Μεταξύ της έναρξης του πολέμου και του Αυγούστου 2023, οι 27 προσέθεσαν έξι τερματικούς σταθμούς LNG στο προϋπάρχον δίκτυο των περίπου 20 εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA). Αυτό έχει προσθέσει 36,5 bcm ικανότητα αεριοποίησης. Η βιασύνη για εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει με 19 περισσότερους τερματικούς σταθμούς LNG το 2030 από ό,τι το 2022.

Ακόμη κι έτσι, κάτι στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αρχίζει να φαίνεται παράταιρο. Εάν ολοκληρωθούν όλα τα υπό κατασκευή έργα, η χωρητικότητα εισαγωγής υγροποιημένου αερίου της Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί σε σχεδόν 350 bcm μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από μόλις 160 bcm το 2021, σύμφωνα με προβλέψεις της Rystad Energy. Ωστόσο, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου των 27 πρόκειται να μειωθεί στα 340 bcm μέχρι τότε, ελαττωμένη κατά 19% από το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η προβλεπόμενη χωρητικότητα LNG της Ευρώπης το 2030 θα είναι υψηλότερη από όλο το αέριο που μπορεί να χρειαστεί η ίδια. Η δημιουργία ενός μικρού αποθέματος με τις εισαγωγές αερίου έχει νόημα. Η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι διπλάσια από το καλοκαίρι. Το LNG προσφέρει, επίσης, μεγαλύτερη ευελιξία στις εισαγωγές και τις τιμές από το φυσικό αέριο των αγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή