Η «πράσινη» Νορβηγία αυξάνει επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο

Η «πράσινη» Νορβηγία αυξάνει επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο

Επιδιώκει να συνεχίζει να προμηθεύει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται μία από τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον παγκοσμίως και κατατάσσεται 14η στον παγκόσμιο δείκτη επιδόσεων για το περιβάλλον. Στοχεύει να έχει μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2030 και καλύπτει ήδη σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών με υδροηλεκτρική ενέργεια, που από το 2018 αποτελεί περίπου το 95% της ενέργειάς της. Εχει, άλλωστε, θεσπίσει νόμο που επιβάλλει σε όποια οικοδομή είναι άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων να χτίζεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον σε ποσοστό 60%.

Ο λόγος για την «πράσινη» Νορβηγία με το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, του οποίου οι πόροι προέρχονται από τις εξαγωγές των πετρελαίων της. Προ διετίας αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείου της στις πετρελαϊκές και πούλησε μετοχές των Shell, TotalEnergies, Exxon Mobil και Chevron, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Ευρώπης σε υδρογονάνθρακες. Και στη διάρκεια του 2022 άντλησε ιλιγγιώδη ποσά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Σήμερα, η Νορβηγία επιδιώκει να διατηρήσει την ιδιότητα του μεγάλου προμηθευτή της Ευρώπης σε υδρογονάνθρακες και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα επενδύσει 7,5 δισ. δολ. στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου 40 με 50 πετρελαιοπηγές, σημαντικά περισσότερες δηλαδή από το περασμένο έτος, οπότε ολοκληρώθηκαν 34 πετρελαιοπηγές. Και οι πετρελαϊκές της και οι εταιρείες φυσικού αερίου αυξάνουν πυρετωδώς τις εξορύξεις και την εκμετάλλευση των πηγών τους.

Στη διάρκεια του έτους θα χρηματοδοτήσει με 7,5 δισ. την ανάπτυξη και ολοκλήρωση πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Νορβηγία παρέχει περίπου το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη και όλα δείχνουν πως θα παραμείνει καίριος προμηθευτής φυσικού αερίου για τις χώρες της Ευρώπης όσο αυτές χρησιμοποιούν το καύσιμο στη μεταβατική φάση προς την πράσινη οικονομία και το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της χώρας, η Νορβηγία σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν ενεργές και σε λειτουργία 92 πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της κατασκευής 27 σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η παραγωγή φυσικού αερίου είχε μειωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας κάποιων απρόβλεπτων διακοπών στην παραγωγή αλλά και λόγω των παρατεταμένων έργων συντήρησης. Τον Δεκέμβριο, πάντως, η παραγωγή είχε αποκατασταθεί πλήρως και είχε ανακάμψει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές περγαμηνές της Νορβηγίας, από το 2021 σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσάς της τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Η κυβέρνηση του Οσλο έχει απαγορεύσει την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2025, ενώ έχει θεσπίσει νόμο που απαγορεύει την είσπραξη ΦΠΑ από την πώληση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Εχει επίσης μειώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ έχει δώσει σειρά οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων που αποτελούν την πλέον συμφέρουσα επιλογή για την αγορά αυτοκινήτου.

Προκειμένου να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τους κατοίκους της χώρας να χρησιμοποιούν βιομάζα για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή