Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Θέτουν ζήτημα συνταγματικότητας του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για ζητήματα συνταγματικότητας του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη αποφασίσθηκε από το συντονιστικό των φορέων η από κοινού προσφυγή στα δικαστήρια. Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και βουλευτές οι οποίοι ανέδειξαν ζητήματα συνταγματικότητας του νέου νόμου που είναι ήδη σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, οι διατάξεις του νόμου ενέχουν σημαντικές πτυχές αντισυνταγματικότητας. «Με αυτό το νομοσχέδιο που σήμερα είναι νόμος του κράτους, το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει την “πτώχευση” του συστήματος φορολογίας στην Ελλάδα. Ομολογεί το κράτος την ανικανότητά του να εισπράξει φορολογητέα ύλη. Την αδυναμία του και από πλευράς υπηρεσιών, ανθρώπινου δυναμικού, και από πλευράς δυνατοτήτων σε ό,τι αφορά την τεχνική του ελέγχου. Καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες εξ ορισμού ενόχους ψευδών δηλώσεων και με βάση αυτό το τεκμήριο, που δεν ταιριάζει σε κράτος δικαίου αλλά σε αστυνομικό κράτος, επιχειρεί να εξορθολογίσει ένα φορολογικό σύστημα όπου η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Οχι ότι δεν υπάρχει εκεί φοροδιαφυγή, αλλά να ξέρουμε πού στοχεύουμε όταν προσπαθούμε να επιφέρουμε ισότητα ενώπιον των δημοσίων βαρών», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Το κράτος ομολογεί την ανικανότητά του να εισπράξει φορολογητέα ύλη, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Για τις διακρίσεις που φέρνει ο νόμος εις βάρος των οικονομικά ασθενεστέρων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Υπάρχει και κάτι βαθύτερο που προσκρούει στην αρχή της φορολογικής ισότητας και καταδεικνύει ότι δεν υπηρετείται ο δημοσίου συμφέροντος στόχος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προτείνει ο νομοθέτης μια συναλλαγή. Σου λέει, ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων σου, όταν είσαι μεγάλος φορολογούμενος στην πράξη, δεν χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε άλλο παρά να αποδεχθείς το τεκμήριο. Αν τα εισοδήματά σου είναι πολύ μεγαλύτερα των τεκμαρτών, τότε δεν απειλείσαι με έλεγχο. Αν τα εισοδήματά σου είναι μικρότερα των τεκμαρτών και θες να αμφισβητήσεις το τεκμήριο, απειλείσαι με έλεγχο. Αρα οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγαλύτερους εν δυνάμει φορολογουμένους, αλλά σε αυτούς που δεν καλύπτουν το τεκμήριο και τολμούν να το αμφισβητήσουν. Μια δικανικού χαρακτήρα υπεράσπιση αυτού του ισχυρισμού της αντισυνταγματικότητας ενώπιον του ΣτΕ πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιαστεί σε αυτό το σημείο».

Ζητήματα συνταγματικότητας για το θέμα του τεκμηρίου έθεσε και ο πρώην βουλευτής Ν.Δ., καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης: «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, διότι οι εξαιρέσεις που προβλέπονται από το πεδίο εφαρμογής του τεκμηρίου είναι στην πραγματικότητα όχι θέσπιση τεκμηρίου μαχητού, αλλά είναι περιορισμός του πεδίου επιβολής του τεκμηρίου. Η δική μου άποψη είναι ότι οι λόγοι που προβλέπονται για την αντιμετώπιση του τεκμηρίου από τον νόμο είναι τόσο δύσκολο να εκπληρωθούν ή να αποδειχθούν που το τεκμήριο καταλήγει στην ουσία να είναι αμάχητο».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη στόχευση της κυβέρνησης να εισπράξει περίπου 550 εκατ. ευρώ μέσω της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, την ώρα που ο απολεσθείς φόρος λόγω της παραοικονομίας εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή