Celestyal: «Λίφτινγκ» με νεότερα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια

Celestyal: «Λίφτινγκ» με νεότερα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια

Η εταιρεία έχει περάσει στον έλεγχο του αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Searchlight Capital

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανανέωση του μικρού στόλου των κρουαζιερόπλοιων που διαθέτει, προχωράει η Celestyal Cruises, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο του αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Searchlight Capital.

Μετά την εξαγορά δύο νεότερων συγκριτικά πλοίων, που παράλληλα διαθέτουν και μεγαλύτερη δυναμικότητα φιλοξενίας επιβατών, πούλησε τώρα το ένα από τα δύο παλαιότερα πλοία της, ενώ αναζητεί αγοραστή και για το άλλο. Συγκεκριμένα, μεταβίβασε σε εταιρεία που συνδέεται με συμφέροντα του Περσικού Κόλπου το «Celestyal Olympia» 37.800 τόνων ολικής χωρητικότητας (GT) που είχε ναυπηγηθεί το 1982.

Το «Celestyal Olympia» αναχώρησε την Τρίτη από το λιμάνι του Λαυρίου και έδεσε στο λιμάνι Τσεσμέ της Τουρκίας. Εχει ήδη μετονομαστεί σε Bella Fortuna, ενώ μεταφέρθηκε από το νηολόγιο της Μάλτας σε αυτό της Λιβερίας. Η αξία του πλοίου που μπορεί να μεταφέρει 1.450 επιβάτες τοποθετείται από την εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία VesselsValue στα επίπεδα των 10,5 εκατ. δολαρίων, κοντά δηλαδή στην αξία του ως μέταλλο προς ανακύκλωση (scrap). Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο νέος ιδιοκτήτης θα το χρησιμοποιήσει εμπορικά σε κρουαζιέρες ή αν έχει άλλα σχέδια. Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds που επικαλείται στοιχεία της VesselsValue, η νέα ιδιοκτήτρια ονομάζεται Voyage Shipping.

Το «Celestyal Olympia» θα αντικατασταθεί την ερχόμενη σεζόν στο Αιγαίο από το «Celestyal Discovery» 42.300 τόνων ολικής χωρητικότητας (ναυπήγησης 2003), που αποκτήθηκε ως «AidaAura» από την Aida Cruises της Carnival Corp στα τέλη του 2023.

Η Celestyal αναζητεί επίσης αγοραστή για το «Celestyal Crystal» 25.600 τόνων ολικής χωρητικότητας (ναυπήγησης 1980), το οποίο αποσύρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού αντικαταστάθηκε από το «Celestyal Journey» 55.900 τόνων (ναυπήγησης 1994), ένα πρώην κρουαζιερόπλοιο της Carnival Corp. Η επένδυση αυτή έγινε πριν από ένα ακριβώς χρόνο και έκτοτε το πλοίο ανακαινίστηκε ριζικά, μάλιστα εκτιμάται ότι ο εκσυγχρονισμός του κόστισε πολύ περισσότερο από το τίμημα εξαγοράς του. Σε τότε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal, Chris Theophilides, ανέφερε ότι ενώ η πανδημία έθεσε σε παύση τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές του κλάδου τής παρέχουν την ευκαιρία να ξαναρχίσει τη διαδικασία ανανέωσης του στόλου της.

Η ανανέωση του στόλου της Celestyal και η αύξηση της μεταφορικής δυναμικότητάς του αποτελεί μέρος του σχεδίου του ιδιωτικού αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Searchlight Capital το οποίο απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας εξαγοράζοντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από τον κυπριακό όμιλο Κωστάκη Λοΐζου (Louis). Εκτός από την απόκτηση νεότερων συγκριτικά πλοίων, η νέα ιδιοκτησία επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί πέραν του ελληνικού καλοκαιριού και τους υπόλοιπους μήνες του έτους και για τον λόγο αυτό το ένα από τα δύο πλοία της θα ξεκινήσει χειμερινές κρουαζιέρες με έδρα το λιμάνι της Ντόχα μετά την ολοκλήρωση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT